Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

De abrahamitiska religionerna

Skapad 2020-04-08 23:14 i Parkskolan Norrtälje
Grundskola 4 – 5

De abrahamitiska religionerna

Insats krävs
Nivå 1
Nivå 2
Heliga platser och rum
- Beskriva vad som finns i en kyrka och vad olika föremål används till. - Bekant med begrepp såsom sabbat, kippa, rabbin, kosher. - Känna till islams 5 grundpelare.
  • Re  E 6
Du har grundläggande kunskaper om några heliga rum, platser och ritualer.
Du har goda kunskaper om några heliga rum, platser och ritualer.
Religion och samhället
- Redogöra för hur kristna firar påsk och jul. - Jämföra hur julfirandet idag skiljer sig från hur man firade förr i tiden.
  • Re  E 6
Du kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra enkla jämförelser mellan kristendomens betydelse för det svenska samhället förr och nu.
Du kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra utvecklade jämförelser mellan kristendomens betydelse för det svenska samhället förr och nu.
Söka info om religoner
- Använda bilder som källor för att känna igen en synagoga, judiska symboler och religösa uttryck. - Använda bilder som källor för att känna igen en moské, koranen och religösa uttryck
  • Re  E 6
Du kan söka information om religoner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan söka information om religoner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt.
Syskonreligioner
- Visa på likheter och skillnader mellan de Abrahamitiska religionerna, såsom texter, viktiga personer, gudstro, bön och levnadsregler.
  • Re  E 6
  • Re  E 6
Du kan föra enkla resonemang om skillnader och likheter mellan några religioner.
Du kan föra utvecklade resonemang om skillnader och likheter mellan några religioner.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: