Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fysik (himlakroppars rörelse, dag/natt/månad/år/årstider)

Skapad 2020-10-02 16:55 i Söraskolan Österåker
Kunna beskriva och ge exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och resonera om hur dag, natt, månader och årstider uppkommer.
Grundskola 4 – 6 Fysik

Ett av målen i fysik är att kunna beskriva och ge exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och resonera om hur dag, natt, månader och årstider uppkommer. Vi kommer att läsa sidorna 22 - 23 i NO-boken och se på några youtubeklipp som förklarar.

Sök på dessa meningar på youtube för att se filmerna :
Paxi - Dag, natt och årstiderna Paxi och vår måne: faser och förmörkelser

Fråga 1 a) Ungefär hur länge är ett dygn?
Fråga 1 b) Förklara vad ett dygn är för något.

Fråga 2 a) Ungefär hur länge är en månad?
Fråga 2 b) Förklara vad en månad är för något.

Fråga 3 a) Nämn vad några av månens faser kallas för.
Fråga 3 b) Förklara varför månen har olika faser.

Fråga 4 a) Ungefär hur länge är ett år?
Fråga 4 b) Förklara vad ett år är för något.

Fråga 5 a) Vilka årstider finns det?
Fråga 5 b) Förklara varför det är olika årstider.

 1. Du kan förklara hur dag och natt uppstår, att jorden snurrar runt sin egen axel i ca 24 timmar. Ett dygn är den tid det tar för jorden att rotera runt sin egen axel. Den sida som är mot solen har dag och den sida som är vänd bort från solen har natt.

 2. Du kan förklara att en månad hör ihop med månens rotation runt jorden, och att det tar ca 27 dygn för månen att göra ett varv runt jorden.

 3. Du kan förklara varför månen har olika faser (fullmåne, halvmåne, nymåne) och det beror på var månen befinner sig runt jorden och vilken del av den upplysta halvan vi kan se.

 4. Du kan förklara att det tar ett år för jorden att rotera ett varv runt solen, och att det tar ca 365 dygn. Egentligen tar det 365,24 dygn för jorden att göra ett varv, därför lägger man till en extra dag vart fjärde år för att det ska stämma bättre, det kallas för skottår. Då har månaden februari 29 dagar istället för 28.

 5. Du kan förklara att årstider är kopplade till jordens lutning, och att när en sida lutar sig mot solen så är det sommar, sidan som lutar sig bort från solen har vinter. Jordaxelns lutning påverkar norra och södra delen av jorden. Antingen lutar norra delen mot solen och södra delen bort från den, eller tvärtom.
  Men mitten av jordklotet, delen vid ekvatorn, påverkas inte av lutningen. Den är lika nära solen hela tiden. Vid ekvatorn finns det därför inga årstider. Däremot finns det regnperioder.

 • Fy  4-6   Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
 • Fy  E 6   Dessutom beskriver eleven och ger exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för enkla resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
 • Fy  C 6   Dessutom förklarar eleven och visar på samband kring himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för utvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
 • Fy  A 6   Dessutom förklarar eleven och visar på mönster i himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för välutvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
Ej godkänt
Du har ännu inte visat tillräckliga kunskaper för att kunna bli godkänd på detta mål
Godkänt
Mer än godkänt
Dag och natt
Du kan förklara hur dag och natt uppstår, att jorden snurrar runt sin egen axel i ca 24 timmar.
Månad
Du kan förklara att en månad hör ihop med månens rotation runt jorden, och att detta tar ca 27 dygn.
Månens faser
Du kan förklara varför månen har olika faser (fullmåne, halvmåne, nymåne) och det beror på var månen befinner sig runt jorden och vilken del av den upplysta halvan vi kan se
År
Du kan förklara att det tar ett år för jorden att rotera ett varv runt solen, och att detta tar ca 365 dygn.
Årstider
Du kan förklara att årstider är kopplade till jordens lutning, och att när en sida lutar sig mot solen så är det sommar, sidan som lutar sig bort från solen har vinter.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: