Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Argumenterande text

Skapad 2020-10-12 18:58 i Kärna skola Kungälv
Bedömningsmatris - till argumenterande text
Grundskola 5 Svenska som andraspråk Svenska
Grundläggande nivå
God nivå
Mycket god nivå
Innehåll
I din inledning beskriver du på ett enkelt sätt vad du har reagerat på och varför du tycker att det är ett problem. Ex. Jag såg en film som jag tyckte var dålig.
I din inledning beskriver du utförligt vad du har reagerat på och varför du tycker att det är ett problem. Ex. Jag såg Skönheten och Odjuret som handlar en prins som blir förvandlad till ett odjur som träffar en tjej Jag tyckte den var dålig för att den inte var trovärdig.
I din inledning beskriver du utförligt och med engagemang vad du har reagerat på och varför du tycker att det är ett problem. Ex. Jag såg Skönheten och Odjuret som handlar en prins som blir förvandlad till ett odjur som straff för att han hade en dålig personlighet. Senare i filmen så träffar han en tjej som har gått vilse och de blir kära Jag tyckte den var dålig för att den ger en missvisande bild för unga.
Du har minst ett argument och förklarar på ett enkelt sätt varför du tycker som du gör. Ex. Jag tyckte inte om den för att jag inte hängde med i handlingen.
Du har ett par argument och förklarar på ett utförligt sätt varför du tycker som du gör. Ex. För det första så finns det inga odjur för om det hade funnits hade alla vetat om att de finns. För det andra har filmen magiska inslag som inte heller finns på riktigt.
Du har flera argument och förklarar på ett utförligt sätt varför du tycker som du gör. Ex. För det första så är budskapet i filmen att det är insidan som räknas. Men Belle har hela tiden haft en fin insida så man kan inte säga att Odjuret inte väljer henne för hennes utseende. För det andra så borde inte Belle bli intresserad av Odjuret med tanke på hur elak han är emot henne hela tiden och håller henne tillfånga.
Du ger förslag på lösning. Ex. Jag tycker filmen borde förbjudas.
Du ger förslag på en realistisk lösning. Ex. Jag tycker att det borde finnas en informationstext innan filmen börjar där det står att allting är påhittat.
Du ger förslag på realistiska lösningar till varje argument.
Texttypens struktur
Din text har: Rubrik Inledning Åsikt Argument Avslutning Signatur
Språklig variation
Jag har ibland variation på ordval och hur meningar och stycken inleds.
Jag har ofta variation på ordval och hur meningar och stycken inleds.
Jag har alltid variation på ordval och hur meningar och stycken inleds.
Skrivregler
Jag har ganska många stavfel och andra språkriktighetsfel men det förstör inte förståelsen av innehållet.
Jag har några stavfel och språkriktighetsfel. Jag använder tempusformen på ett riktigt sätt i större delen av texten.
Jag har få stavfel och språkriktighetsfel. Jag använder tempusformen på ett riktigt sätt i hela texten.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: