Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Demokrati - åk 5 HT 2020

Skapad 2020-11-01 18:48 i Förslövs skola F-9 Båstad
Grundskola 5 Samhällskunskap Svenska Svenska som andraspråk

Demokrati

Träna mer
Grundläggande kvalitet
Högre kvalitet
Utmärkt kvalitet
Samhällsstrukturer
Kunskaper om politiska strukturer Hur fungerar en demokrati? Hur fungerar en diktatur?
Du har inte tillräckliga kunskaper om politiska strukturer utan behöver träna mer för att visa att du kan detta.
Du har grundläggande kunskaper om politiska strukturer och kan förklara på ett enkelt sätt vad en demokrati är och vad en diktatur är.
Du har goda kunskaper om politiska strukturer och kan förklara på ett tydligt sätt vad en demokrati är och vad en diktatur är.
Du har mycket goda kunskaper om politiska strukturer och kan förklara på ett utförligt sätt vad en demokrati är och vad en diktatur är.
Undersöka strukturer i samhället
Du har ännu inte tillräckliga kunskaper om politiska strukturer för att kunna beskriva samband mellan olika samhällsstrukturer utan behöver träna mer för att visa att du kan detta.
Du visar att du har kunskaper om politiska strukturer genom att undersöka hur dessa är uppbyggda och fungerar i samhället och och beskriver då enkla samband inom olika samhällsstrukturer.
Du visar att du har kunskaper om politiska strukturer genom att undersöka hur dessa är uppbyggda och fungerar i samhället och och beskriver då relativt komplexa samband inom olika samhällsstrukturer.
Du visar att du har kunskaper om politiska strukturer genom att undersöka hur dessa är uppbyggda och fungerar i samhället och och beskriver då komplexa samband inom olika samhällsstrukturer.
Använda begrepp
Ord och begrepp som tillhör arbetsområdet
Du behöver lära dig fler ord och begrepp som tillhör arbetsområdet för att kunna använda begreppen i dina förklaringar och beskrivningar.
Du kan använda ord och begrepp som tillhör arbetsområdet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan använda ord och begrepp som tillhör arbetsområdet på ett relativt väl fungerande sätt.
Du kan använda ord och begrepp som tillhör arbetsområdet på ett väl fungerande sätt.
Påverka beslut
Hur individer och grupper kan påverka olika beslut
Du behöver vuxenstöd för att kunna resonera kring hur man kan påverka beslut.
Utifrån t ex hur man bestämmer saker i klassen till en klassresa, eller hur man kan påverka andra saker på skolan kan du föra enkla resonemang samt vad som begränsar människors möjligheter att påverka.
Utifrån t ex hur man bestämmer saker i klassen till en klassresa, eller hur man kan påverka andra saker på skolan kan du föra utvecklade resonemang samt vad som begränsar människors möjligheter att påverka.
Utifrån t ex hur man bestämmer saker i klassen till en klassresa, eller hur man kan påverka andra saker på skolan kan du föra välutvecklade resonemang samt vad som begränsar människors möjligheter att påverka.
Demokrati
Hur går det till att ta beslut i en demokrati
Du behöver vuxenstöd för att kunna resonera kring hur det går till när man tar beslut i en demokrati.
Du kan föra enkla resonemang när du förklarar hur det går till när man tar beslut i en demokrati, t ex i klassen eller elevråd.
Du kan föra utvecklade resonemang när du förklarar hur det går till när man tar beslut i en demokrati, t ex i klassen eller elevråd.
Du kan föra välutvecklade resonemang när du förklarar hur det går till när man tar beslut i en demokrati, t ex i klassen eller elevråd.
Demokrati
Faktakunskaper om demokrati och diktatur
Du behöver träna mer för att visa att du har faktakunskaper om demokrati och diktatur.
Du kan berätta vad demokrati är och minst två saker vad som kännetecknar en demokrati och minst två saker vad som kännetecknar en diktatur.
Du kan berätta en del om vad demokrati är och mer än två saker vad som kännetecknar både demokrati och diktatur.
Du kan berätta utförligt om vad demokrati är och vad som kännetecknar både demokrati och diktatur samt något om vilka konsekvenser dessa kännetecken ger.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: