Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Diskussion - föda

Skapad 2020-11-04 15:03 i Ljungsbro skola Linköping
Grundskola 7 – 9 Biologi

Kan du tänka dig att inte äta kött? Eller om du är vegetarian/vegan, kan du tänka dig att äta kött? Vilka är dina argument?

E
På ett enkelt sätt
C
På ett utvecklat sätt
A
På ett välutvecklat sätt
Förmågan att motivera sitt ställningstagandet 1
Du motiverar dina åsikter och beskriver följderna som dina åsikter kan leda till.
  • Bi  E 9
  • Bi  C 9
  • Bi  A 9
Du berättar vad din åsikt är och försöker motivera den men någon typ av fakta. "Jag tycker läxor är bra för att då lär man sig bättre. Tränar man ofta så kommer man ihåg bättre."
Du berättar tydligt vilken din åsikt är och motiverar den med fakta som även innehåller någon konsekvens som åsikten kan medföra. "Jag tycker läxor är bra för då lär man sig bättre enligt ..fakta... Men det får inte vara för många läxor så man inte hinner med något annat."
Du berättar tydligt vilken din åsikt är och motiverar med fakta och tar upp några fler konsekvenser i olika perspektiv. ".. Dessutom måste vara sådana att elever kan göra dem själva utan föräldrars hjälp eftersom alla har inte föräldrar som kan hjälpa till. Detta för att ..fakta.."
Förmågan att diskutera
Du deltar i diskussionen genom att ställa frågor, lyssna på vad andra säger så att diskussionen går framåt.
  • Bi  E 9
  • Bi  C 9
  • Bi  A 9
Du kompletterar det de andra säger genom att hålla med eller inte hålla med och ställer någon enstaka fråga till gruppen. " Jag tycker likadant, Vem kan tycka annorlunda?"
Du använder dig av fraser som leder diskussionen framåt och inte bara kan besvaras med ja eller nej. "Jag håller inte med för att jag tycker det är viktigt att man ska göra allt skolarbete i skolan, hemma ska man vara ledig. Vad anser du om det Kim?
Du använder fraser som visar på tankegångar i flera led och försöker ta in nya perspektiv i diskussionen och kan dra nya slutsatser. ".. Konsekvenserna av att ha mycket läxor kan leda till att elever mår dåligt och det kan i sin tur leda till att de inte presterar så bra som de kunnat. Det är många elever som mår dåligt i dag."
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: