Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ge respons på texter.

Skapad 2020-11-11 20:48 i Viktoriaskolan Grundskolor
Har du blivit tillfrågad att läsa någons text, och säga vad du tycker? Att ge respons, gör du för att hjälpa någon att förbättra sin text. Att ge respons innebär att ge tydliga synpunkter, som är användbara för den som skriver. Att till exempel säga “Det var jättebra!” är varken tydligt eller användbart. Bra respons är också uppriktig.
Grundskola 6 Svenska

Hur man ger och tar emot respons på texter.
Att kunna ge konstruktiv/användbar respons.

Ge respons på texter.

Att kunna ge konstruktiv/användbar respons.
  • Sv   läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • Sv   anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • Sv   urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  • Sv  4-6   Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  • Sv  A 6   Dessutom kan eleven ge välutvecklade omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett väl fungerande sätt.
På gång
Enkel
Tydlig
Utökad
Ge respons på texter.
  • Sv  A 6
Att säga: det var jättebra. Att säga: det var jättedåligt. Du ger respons på vad du tycker om personen och inte personens arbete.
⭐️ ⭐️❗️ Ger enkla omdömen om innehållet i texter. Det här var bra för att. Det här var inte tydligt för att. Du ger några fler omdömen på arbetet men inte på personen.
⭐️ ⭐️❗️ Ger utvecklade omdömen om texters innehåll och språk. Du ger respons på olika delar av textens innehåll språk kvalitet fantasi Det här var bra för att... och då... Du kan också förtydliga detta genom att... Du ger konstruktiv kritik i något led
⭐️ ⭐️❗️ Ger välutvecklade omdömen om texters innehåll och språk. Du ger respons på olika delar av textens innehåll språk kvalitet fantasi på ett välutvecklat sätt du ger exempel och talar om vad det lett till du ger konstruktiv kritik i flera led
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: