Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teknik åk 3

Skapad 2020-11-27 12:44 i Rydbo skola Österåker
Grundskola 3 Teknik

I ämnet teknik finns inga kunskapskrav för åk 3, vi utgår från det centrala innehållet och strävar mot kunskapskraven för åk 6

Förmågor
Identifiera och analysera
Du kan med stöd känna igen och analysera tekniska lösningar och konstruktioner utifrån vad den används till och hur de fungerar. Till exempel, Hävstång, lutande planet, skruven och kilen.
Du kan självständigt känna igen och analysera tekniska lösningar och konstruktioner utifrån vad de används till och hur de fungerar. Till exempel, Hävstång, lutande planet, skruven och kilen.
Identifiera problem
Du kan med hjälp av en vuxen känna igen problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta ett enkelt förslag till lösningar. Till exempel: konstruktioner av broar och torn.
Du kan känna igen problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar. Till exempel: konstruktioner av broar och torn.
Beskriva och förklara
Du känner igen teknikområdets begrepp och uttrycksformer och använder dessa på rätt sätt. Exempelvis: Uppfinning, upptäckt, Återvinning, konstruktion, tangenter, skärm och hårddisk
Du kan använda teknikområdets begrepp och använder dessa på rätt sätt. uttrycksformer i tal och skrift. Exempelvis: Uppfinning, upptäckt, Återvinning, konstruktion,tangenter, skärm och hårddiskan
Värdera och motivera
Du kan med stöd av en vuxen värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. Exempelvis hantering av avfall, återvinning, el &vatten-kraftverk.
Du kan värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. Exempelvis hantering av avfall, återvinning, el &vatten-kraftverk.
Analysera teknikens drivkrafter
Du kan med stöd av en vuxen analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid. Exempelvis: matlagning, jordbruk, kläder och hur man lever.
Du kan analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid. Exempelvis: matlagning, jordbruk, kläder och hur man lever.
Säkerhet vid teknikanvändning
Du kan hantera tekniska apparater på ett säkert sätt med stöd av vuxen. Till exempel elsäkerhet.
Du kan hantera tekniska apparater på ett säkert sätt. Till exempel elsäkerhet.
Säkerhet via internet
Du kan hantera olika tjänster via internet på ett säkert sätt med stöd av vuxen.
Du kan hantera olika tjänster via internet på ett säkert sätt.
Konstruktionsarbete
Du kan med stöd av vuxen välja lämpligt material för eget konstruktionsarbete. känna igen deras egenskaper och hur de kan sammanfogas.
Du kan välja lämpligt material för eget konstruktionsarbete. känna igen deras egenskaper och hur de kan sammanfoga
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: