👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Översätta DNA till protein

Skapad 2021-01-27 14:27 i Tappströmsskolan Ekerö
Matrisen används för att ge feedback på era svar på frågorna till laborationen där vi översatte DNA-kod till aminosyrasekvenser. Vi använde godis som aminosyror.
Grundskola F Biologi

Matrisen används för att ge feedback på era svar på frågorna till laborationen där vi översatte DNA-kod till aminosyrasekvenser. Vi använde godis som aminosyror.

Lägre nivå
Mellan nivå
Högre nivå
Fråga 1.1
Vilka begrepp används om eventuella förändringar i aminosyrasekvens (ordning av aminosyror)
  • Bi  E 9
Beskriver att en godisbit bytts ut eller inte
Kopplar laborationen till verkligheten. Beskriver att godisbiten symboliserar en aminosyra
Fråga 1.2
Varför orsakar en mutation ibland ingen förändring av proteinet?
  • Bi  E 9
Motiverar kort med att det blev samma godisbit
Motiverar med att det finns många fler koder än vad det finns aminosyror. ELLER Den sista positionen i en triplett är mindre utslagsgivande och spelar mindre roll.
Motiverar med att det finns många fler koder än vad det finns aminosyror. OCH Den sista positionen i en triplett är mindre utslagsgivande och spelar mindre roll.
Fråga 1.3 och 1.4
Hur påverkar de två olika typerna av mutationer? Substitution och deletion
Beskriver effekten av någon av mutationstyperna kortfattat. Exempelvis: Deletionsmutationen gjorde att många godisbitar ändrades Identifierar deletionsmutationen som den allvarligaste
Beskriver att en deletionsmutation har potentialen att ändra alla följande aminosyror till felaktiga. Motiverar detta med att ribosomen läser fel tripletter efter deletionsmutationen (läsramsförskjutning).
Jämför effekten av deletionsmutationen med substitutionsmutationen utförligt när hen tar ställningen till vilken som är den allvarligaste. Extra stjärna i kanten om man exemplifierar med ett riktigt protein och förklarar vad som händer i kroppen om det slutar fungera.