Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Evolution och ekosystem

Skapad 2021-02-12 13:07 i Observatorielundens skola Stockholm Grundskolor
Evolutionsuppgift
Grundskola F – 9 Biologi
E
C
A
Förtydligande
Ha kunskaper om biologiska sammanhang och använda biologiska begrepp, modeller och teorier
Eleven har grundläggande kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har mycket goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Kunna förklara hur evolutionen hos ett djur fungerar. Även kunna få med och förklara och använda sig av biologiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Resonera om ekosystem och kretslopp
Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då enkelt identifierbara ekologiska samband och ger exempel på energiflöden och kretslopp.
Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då förhållandevis komplexa ekologiska samband och förklarar och visar på samband kring energiflöden och kretslopp.
Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då komplexa ekologiska samband och förklarar och generaliserar kring energiflöden och kretslopp.
Tydligt förklara hur ekosystemen påverkas av ett nytt djur samt varför djuret påverkar ekosystemet så.
Resonera om hållbar utveckling
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör organismens byggnad och funktion.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör organismens byggnad och funktion.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör organismens byggnad och funktion.
Resonera hur djuret kommer att utvecklas och varför, analysera och beskriva hur utvecklingen och anpassningen kommer att ske både psykiskt och fysiskt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: