Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska reportage 7-9

Skapad 2021-03-11 08:33 i Tunaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 – 9 Svenska
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Innehåll i reportaget
Ditt reportage innehåller enkla gestaltande beskrivningar t.ex. av personer och miljöer. Du behandlar ämnet för ditt reportage på ett enkelt sätt t.ex genom att återberätta.
Ditt reportage innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar t.ex av personer, miljöer och sinnesintryck. Du behandlar ämnet för ditt reportage på ett utvecklat sätt t.ex. genom att växla mellan fakta, beskrivning och intervjuer och genom att resonera utifrån passande exempel som utvidgar och fördjupar ditt ämne.
Ditt reportage innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar t.ex av personer, miljöer och sinnesintryck. Du behandlar ämnet för ditt reportage på ett välutvecklat och nyanserat sätt t.ex genom att växla mellan fakta, beskrivning och intervjuer och genom att resonera nyanserat samt att ta in flera perspektiv.
Struktur i reportaget
Texten är i huvudsak sammanhängande och har en enkel textbindning.
Texten är sammanhängande och har en utvecklad textbindning t.ex är det lätt att följa då du binder samman fakta, beskrivning och intervjuer. Texten har en struktur som passar ett reportage t.ex. att du använder rubrik, ingress och brödtext. Din text är styckeindelad.
Texten är sammanhängande och har en välutvecklad textbindning t.ex är det lätt att följa då du binder samman fakta, beskrivning och intervjuer. Texten är välstrukturerad t.ex genom konsekvent genomförd styckeindelning och effektiv rubrik, ingress och brödtext.
Språket i reportaget
Ordvalet är enkelt. Meningsbyggnaden fungerar i huvudsak. Tempus fungerar i huvudsak. Du följer i huvudsak normer för stavning, stor bokstav och andra skiljetecken.
Ordvalet är varierat och passar ett reportage t.ex. med lekfulla sätt att beskriva och uttrycka det du ser och upplever. Meningsbyggnaden är relativt väl fungerande och varierad t.ex. genom att du har både långa och korta meningar, använder bisatser och inleder meningarna på olika sätt. Tempus fungerar relativt väl. Du följer relativt väl normer för stavning, stor bokstav, punkt komma och andra skiljetecken.
Språket är varierat, träffsäkert och lyfter texten. Meningsbyggnaden är väl fungerande och varierad t.ex. genom att du har både långa och korta meningar, använder bisatser och inleder meningarna på olika sätt. Tempus fungerar väl. Du följer väl normer för stavning, stor bokstav, punkt komma och andra skiljetecken.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: