Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Tema klassiker åk 7

Gullstensskolan 7-9, Gullspång · Senast uppdaterad: 13 april 2017

"Det är en klassiker!" Det får man ibland höra om en bok eller en film, men vad gör ett verk till en klassiker? De ungdomsklassiker vi har idag, varför blev de så "stora"? Är de fortfarande populära? Varför? Jag hoppas att du får svar på åtminstone en del av dessa frågor och kanske dessutom kommer på några egna under det kommande arbetet med "ungdomsklassiker".

 

I detta arbetsområde kommer vi att ägna oss åt några klassiska ungdomsböcker och deras författare. Vi kommer att diskutera böckernas innehåll och berättelsernas uppbyggnad. Vi kommer att tala om berättelsernas teman och vad som är typiskt för dem. Vi kommer även att läsa om och diskutera författarna och den samtid de levde i.

 



Konkretisering av arbetsområdet

  • Vi kommer att lära oss mer om några författare och deras samtid. Påverkades de i sitt författarskap av sin samtid och, i så fall, hur?
  • Vi kommer att läsa texter, diskutera och analysera berättelserna. Vad gör dem tidstypiska? Hur är berättelsen uppbyggd? Finns det återkommande teman eller motiv i berättelserna?

Arbetssätt

  • Lärarledda genomgångar.
  • Samtal och diskussioner i grupper och helklass.
  • Skriftliga uppgifter, både enskilda och i grupp.
  • Film och filmklipp.

 

Bedömning

Du kommer att få möjlighet att visa dina kunskaper om ungdomsklassikerna på följande sätt:

  • Genom att delta i samtal och diskussioner.
  • Genom att göra de skriftliga uppgifterna, några kortare och en längre skrivuppgift.

 

Utvärdering

Då vi avslutat arbetsområdet kommer du att få utveckla det i en anonym enkät. Du kommer då att få utvärdera arbetsområdets innehåll, uppgifter, genomgångar mm, men du kommer även att få utvärdera din egen arbetsinsats och kunskapsutveckling.

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Matris: Tema klassiker åk 7
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback