Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Styr- och reglerteknik

Hedeskolan Kattegatt, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 17 augusti 2017

Vi lär oss mer om styr och reglerteknik. Vad är det? Var finns det? Vi diskuterar varför det blir mer och mer styr- och reglerteknik och vad detta får för konsekvenser. Vi lär oss mer om programmering och hur man programmerar och löser problem med olika sensorer.

Syfte

Syftet med att arbeta med styr och reglerteknik är att utveckla intresse för teknik och utveckla förmågan hos eleverna att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. Vidare att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Syftet är också att ge eleverna förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar.

I detta arbetsområdet arbetar eleverna vidare med att programmera. De lär sig mer om olika sensorer och får svårare utmaningar. Vi kommer också att diskutera styr- och reglerteknik, hur den har utvecklats historiskt, hur det ser ut idag och vad vi tror om framtiden.

 

Centralt innehåll

Avsnittet vi läser har förankring i det centrala innehållet för år 7-9

Undervisning

Det blir mycket praktiskt arbete med övningar där exakt lösning finns, men också övningar där eleverna utmanas att komma med egna förslag till lösningar och eller förbättra en lösning. Eleverna kommer till största delen samarbeta två och två. Den praktiska delen avslutas med ett enskilt praktiskt prov.

Det blir en del genomgångar/diskussioner. Vi kommer att diskutera varför styr - och reglerteknik får en allt större plats i vår vardag och vad vi tror om framtiden. Även fördelar, nackdelar och konsekvenser av användning till olika ändamål. Eleverna ska också få skriva ett enskilt arbete om just detta med sina tankar och reflektioner.

Eleverna får göra ett grupparbete med en modell av någon styr- och reglerteknik som finns i en affär och redovisa denna med förklaringar hur den fungerar samt vilka konsekvenser det fått att just denna finns.

 

 

Bedömning

Det praktiska arbetet eleverna visar på lektionerna.

Det praktiska provet där de får ett problem att lösa med robotarna.

Diskussioner.

Grupparbetet med redovisning.

Det enskilda provet och inlämningen.


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, till exempel armering och balkformer.

Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för utbyte av information, till exempel datorer, internet och mobiltelefoni.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Teknik 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback