Ämnen:
Geografi
·
Årskurs:
4
Gantofta skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 6 september 2016
Vi arbetar med ett område där eleverna ska förstå hur en karta är uppbyggd samt hur de kan använda sig av kartan, både för att hitta olika platsers geografiska läge och som ett hjälpmedel för att ta reda på fakta. Arbetet i åk 4 fokuserar på Sverige.
Syfte:
Kunskapskrav:
Under lektionerna kommer det att hållas muntliga genomgångar-, tittas på filmer- och vi kommer att läsa faktatexter om kartor. Vi ska gå igenom vad en karta egentligen är och hur den kan användas. Vi kommer att titta på olika typer av kartor och samtala om kartans färger och symboler (karttecken).
Bedömningen sker kontinuerligt under lektionerna. Du kommer att få möjlighet att visa upp dina kunskaper såväl skriftligt som muntligt. Ibland kommer det muntliga arbetet att vara i helklass och ibland i mindre elevgrupper. Bedömningen kommer att presenteras i matrisen som tillhör denna pedagogiska planering. Dessutom skrivs tillhörande kommentarer.
Det som kommer att bedömas är dina förmågor och kunskaper vad beträffar:
Syfte (3)
analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,
utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,
göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
Centralt innehåll (6)
Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.
Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
Innehåller inga uppgifter