Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

5

Nordens Geografi år 5

Lorensberga 4-6, Ludvika · Senast uppdaterad: 11 augusti 2022

Vi ska tillsammans arbeta på olika sätt för att få reda på så mycket som möjligt om Nordens geografi.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att arbeta med temat Norden. Vi bli säkrare på att använda Atlasen, samt digitala kartor, tyda symboler och olika typer av kartor och tabeller. Vi kommer använda oss av Gleerups digitala läromedel. Vi ser på olika filmer, exempelvis om de olika nordiska ländernas naturresurser och diskuterar detta (vilka det är, hur det kan komma sig att dessa finns just här, vad vi använder dem till och vilka konsekvenser människans utnyttjande av dessa medför). Vi ska lära oss namnen och läge på länderna, orter, berg, sjöar och hav. Vi ska titta närmare på naturens egna processer, samt lära oss nya ord och begrepp som behövs inom ämnet geografi. Återigen tar vi upp hur miljön påverkas på olika sätt utifrån hur vi utnyttjar den.

Vad som kommer att bedömas:

Bedömningen sker genom kontinuerlig dokumentation angående hur eleven löst olika arbetsuppgifter, muntligt, skriftligt, enskilt och i samarbete med andra. Bedömningen tar hänsyn både till vägen mot en lösning samt det slutgiltiga resultatet. Dokumentationen innefattar både arbetet under lektionstid samt bedömningen av inlämnade uppgifter eller muntliga redovisningar.

Hur du får visa vad du kan:

Ni får olika karthäften med frågor och kartor att arbeta med, du visar mig vad du kan genom lösa uppgifterna enskilt och i samarbete med andra. Vi kommer att ha test där du får visa vad du lärt dig om det vi arbetat med. När vi ser på olika filmer, är det viktigt att få höra vilka olika tankar och funderingar du har kring detta. Berätta gärna om det är något mer du kan om det vi arbetar med. Det häfte ni ska göra om ett land i Norden ska innehålla de delar vi kommit överens ska vara med och vara utformat på ett noggrant och genomtänkt sätt.

Lärardel - kopplingar till läroplanen


Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv på hållbar utveckling, och

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

Introduktion till jordens endogena och exogena processer, samt hur dessa formar och förändrar landskapet.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och mineraler. Var på jorden olika naturresurser finns och hur människors användning av resurserna påverkar landskapet och människans livsmiljöer.

Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Hur val och prioriteringar på individ- och samhällsnivå kan påverka miljön och främja hållbar utveckling.

Några grundläggande orsaker till och konsekvenser av fattigdom och ohälsa, till exempel bristande tillgång till utbildning, hälsovård och vatten. Arbete för att förbättra människors levnadsvillkor, till exempel genom Förenta Nationerna (FN).

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Fältstudier för att undersöka natur- och kulturlandskap.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris geografi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback