Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

1 - 3

Bildstudieområde Bokstäver och Former - en pedagogisk planering i bild för åk 1

Slottsvångsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 8 oktober 2016

Ett bildstudieområde där du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper om bokstävernas olika former och hur du med hjälp av olika tekniker och material på ett kreativt sätt kan införliva bokstäverna i konstverk.

Planering för bildstudieområdet Bokstäver och former, årskurs 1

Under höstterminen kommer vi att arbeta med bildstudieområdet Bokstäver och Former i ämnet bild. Genom detta projekt kommer du att få kunskap om hur man kan forma bokstäver på olika sätt. Du kommer även att upptäcka möjligheterna med att använda tomrummen i och mellan bokstäverna i ditt skapande. I bildstudieområdet kommer du att få tillfälle att forma och känna bokstäverna med händerna. Vi kommer att öva iakttagelseförmågan och öka våra kunskaper i att hantera oljepastellkritor och temperafärg. Du kommer att få skapa egna uttryck med hjälp av olika tekniker.

Följande mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet:

I bildstudieområdet Bokstäver och former ska du få möjlighet att utveckla

  • din förmåga att själv forma bokstäver,
  • din förmåga att hantera pastellkritor och temperafärg,
  • din förmåga att skapa eget uttryck med hjälp av olika tekniker,
  • din förmåga att diskutera dina egna och andras bilder och hur de är utformade.

 

Bedömning - I bildstudieområdet Bokstäver och former bedöms på vilket sätt...

  • du kan kombinera former, färger och bildkompositioner och att du kan använda olika tekniker, verktyg och material. Det visar du genom att du under projektets gång provar på de olika arbetssätten och att du i din slutproduktion använder dig av en eller flera tekniker och material.
  • I bedömningen ingår även på vilket sätt du kan diskutera dina egna och andras bilder och hur de är utformade.

Undervisning - hur kommer vi att arbeta?

Bildstudieområdet börjar med att du ska göra en namnskylt och måla både bokstäver och mellanrum. Därefter börjar själva "studierna" då vi grundligt går igenom olika material och tekniker (måla med oljepastell, temperafärger, forma piprensare, collageteknik, arbeta med naturmaterial  mm). Vi kommer också att titta på hur olika konstnärer införlivat bokstäver i sina målningar. Vi kommer bland annat att göra konturteckning av ett föremål som fylls med föremålets begynnelsebokstav (P - Päron); En uppgift blir att texta ditt namn med pastellkrita och därefter måla ytorna som uppstår mellan och inuti bokstäverna; Du ska forma bokstäverna i ditt namn med piprensare och göra en mobil; Collagetekniken kommer du att använda i uppgiften att klippa ut feta bokstäver från tidningar och göra ett "bokstavscollage"; Du kommer också att göra en målning av mellanrum som bildas av flera bokstäver - denna uppgift kommer att göras både individuellt och i grupp.

Under detta bildstudieområdets gång kommer du att få handledning och feedback i ditt skapande samt hjälp att formulera och diskutera dina egna och andras bilder. Varje del av bildstudieområdet visas i form av en utställning i korridoren utanför klassrummet. Avslutningsvis kommer din namnskylt du gjorde i början av projektet att hängas upp sidan om den namnskylt du gör i slutet av projektet, där dina nya kunskaper kommer att bli väl synliga.

 


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.

Några verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.

Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback