Människan är nyfiken och vill veta mer om sig själv och allt som finns runtomkring. För att jorden och människor ska fungera så bra som möjligt tillsammans är det viktigt att ha en förståelse om hur allt omkring oss är uppbyggt. På så sätt kan vi hjälpa till att bidra till en hållbar utveckling. En utveckling då både jorden och människor mår bra.
Vi kommer att arbeta med vatten i olika former och göra många undersökningar och experiment. Oftast får ni arbeta i små grupper men ibland gör vi experimenten i helklass. En viktig del när man gör undersökningar är att kunna skriva ner sina resultat så att vem som helst kan läsa dem. Detta kommer vi att träna på. Vi kommer också att titta på filmer som handlar om vatten och läsa i böcker. Hur använder vi i Sverige vårt vatten på olika sätt jämfört med andra länder. Vi kommer att göra en historisk tillbakablick på kemins utveckling.
Redovisning sker genom att man skriver i sin NO-bok när man gör experiment och undersökningar. Samt med ett avslutande prov.
Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i kemi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden som hälsa, resurshushållning, materialutveckling och miljöteknik. Med kunskaper om materiens uppbyggnad och oförstörbarhet får människor redskap för att kunna bidra till en hållbar utveckling.
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola - kan lösa problem och omsätta idéer på ett kreativt sätt. - kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egna förmåga. - kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska övervägande.
Undervisningen i ämnet kemi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om kemiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om kemiska processer och materiens egenskaper och uppbyggnad utifrån egna upplevelser och aktuella händelser.
Eleven kan föra enkla resonemang om uppbyggnad och egenskaper hos vatten och relatera detta till vattnets kretslopp