Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Förvaring med dragkedja åk 6. Vt 18

Skapad 2013-10-08 14:04 i Smedingeskolan Norr Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 6 Slöjd
Låt dig inspireras av färg och form när du syr något att förvara dina saker i !

Innehåll

Syfte

Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om färg, form, funktion och konstruktion och om hur dessa kunskaper kan kombineras med medvetna val av material och teknik. 

Genomförande

Så här arbetarvi:
I åk 6 arbetar vi med att repetera symaskinen o då särskilt lära sig smedingeskolans maskiner. Det gör vi genom att sy någon form av förvaring ( pennfack, passficka, necessär, plånbok m.m) med en enkel dragkedja.

Bedömning

Detta kommer vi att bedöma:Hur man arbetar, om man kan välja lämpliga redskap, samt att analysera och utvärdera arbetsprocessen.

Matriser

Sl
Bedömningsmatris - Slöjd åk 6-9

På väg mot
E
C
A
Idé
Jag vill göra en ...
Jag saknar egna idéer, använder en färdig mall.
Jag utgår från en färdig mall men ändrar den lite.
Jag har en egen enkel och genomförbar idé.
Jag har en helt egen idé med nya kreativa förslag.
Planera
Vad behöver jag veta innan jag börjar?
Jag ritar av någon annans produkt eller kopierar ur en bok/tidning. Jag gör en enkel skiss/ritning av mitt slöjdarbete. Jag har svårt att välja material, teknik och verktyg som passar till mitt slöjdarbete. Jag har svårt att se arbetsgången i mitt arbete. Hur jag ska börja och vad jag ska göra sen?
Jag gör en enkel skiss/ritning av mitt slöjdarbete. När jag väljer material, verktyg och teknik tar jag viss hänsyn till ekonomi, miljöpåverkan, utseende och vad slöjdarbetet ska användas till. Jag kan med hjälp av beskrivningar och råd från lärare planera mitt arbete.
Jag gör en skiss/ritning med mått och färgförslag som beskriver mitt slöjdarbete. Jag tar hänsyn till vilka kunskaper jag har, tar reda på fakta för att lära mig det som saknas för att kunna gå vidare. Jag kan med hjälp av beskrivningar förklara arbetsgången i mitt arbete.
Jag gör en avancerad skiss/ ritning med detaljerade mått och färgförslag. Jag tar stor hänsyn till design och formgivning. Jag kan tydligt förklara hela arbetsgången i mitt arbete. Jag kan vid behov göra en kostnadsberäkning av mitt arbete.
Genomföra
Nu sätter jag igång och arbetar. Hur ska jag göra?
Jag har svårt att arbeta efter en färdig beskrivning. Jag tar inget eget ansvar, jag gör bara som jag blir tillsagd. Jag har svårt att välja och använda lämpliga redskap/verktyg. Jag är osäker.
Jag kan följa en enkel beskrivning. Jag tar ansvar för att mitt arbete leder framåt. Jag kan med viss hjälp hantera och välja lämpliga redskap/verktyg. Jag vågar göra fel.
Jag arbetar självständigt efter en beskrivning. Jag kan ompröva mina beslut under arbetets gång . Jag kan välja och hantera lämpliga verktyg/redskap med säkerhet. Jag arbetar noggrant och får ett bra resultat. Jag vill lära av mina misstag.
Jag arbetar helt självständigt och kan göra egna beskrivningar. Jag provar nya möjligheter och lösningar som dyker upp. Jag kan hantera lämpliga verktyg/ redskap med stor skicklighet och hantverkskänsla. Jag arbetar målmedvetet och noggrant med mycket bra resultat. Jag ser fel och misstag som en möjlighet att lära mig nytt, förbättras och utvecklas.
Värdera
Hur har mitt arbete fungerat? Blev det bra? Varför? Vad har jag lärt mig?
Jag gör en kortfattad redovisning av mitt arbete. Jag har svårt att bedöma min arbetsinsats och förstå varför mitt slutresultat blir som det blir.
Jag gör en redovisning av mitt färdiga arbete där jag förklarar slöjdprocessen och bedömer min arbetsinsats.
Redovisningen innehåller reflektion, där jag funderar över funktion, formgivning och miljöpåverkan. Jag ser sambandet mellan min arbetsinsats och mitt slutresultat.
I min redovisning ser jag nya lösningar och möjligheter som bygger på erfarenheter jag gjort tidigare.
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: