Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildkunskap

Skapad 2013-10-10 15:15 i Pysslingen Skolor Söderbaumska skolan Pysslingen
Precis som det finns olika genres inom t ex musik och film, finns det också olika slags bilder. Dessa bilder har olika syften och budskap. De bildgenres vi tittar på och lär oss är: reklambild, nyhetsbild, propagandabild, underhållningsbild, konstbild, kunskapsbild, varning- och anvisningsbild samt bokstäver och logotyper.
Grundskola 1 – 9 Bild
Den första lektionen i bildämnet ska vi ha BILDKUNSKAP. Precis som det finns olika slags genres av t ex musik och film, finns det olika genres av bilder. Du ska få lära dig att benämna, känna igen och berätta om olika bilders syften. De bildgenres du ska lära dig är: Reklambilden, nyhetsbilden, kunskapsbilden, propagandabilden, konstbilden, underhållningsbilden, varning- och anvisningsbilder samt bokstäver och logotyper.

Innehåll

Undervisning

Du kommer att få en genomgång av din lärare om olika bildgenres och var bilderna har för huvudsakligt syfte. Sedan kommer du att använda dina nya kunskaper genom att sortera in olika slags bilder under passande rubrik i ett bildkunskapshäfte. Du kommer att få ta hem häftet och öva på detta och förbereda en liten föreläsning för dina föräldrar och ev syskon. När du själv klarar av att berätta något, så är kunskapen din.

Bedömning- hur?

Jag bedömer dig under arbetets gång, när du sorterar bilderna. Kan du skilja på bilderna och placera dem under rätt rubrik i häftet? Jag kommer också att titta på de rosor och de råd du får av dina föräldrar, på hur din föreläsning gick rent kunskapsmässigt.

Då och då repeterar vi detta och jag bedömer hur du använder  begreppen (de nya orden) under bildlektionerna.

Kunskapskrav från läroplanen

Kopplingar till läroplan

  • Bl
    Syfte kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  • Bl  4-6
    Bildanalys Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap.
  • Bl  4-6
    Bildanalys Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: