Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Redskapsgymnastik År 7 - 9

Skapad 2013-11-27 16:52 i Medarbetarsamtal Ylva Engvall Mölndals Stad
Räck,ringar och bommar
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Det är roligt att hänga i ringar, räck och bommar. Du kommer att märka att det är styrketräning samtidigt som du tränar upp din smidighet. Känslan att vara upp och ner och samtidigt ha kontroll över kroppen är rätt så skön när man vet att man kan.

Innehåll

Syfte/n för arbetsområde eller ämnet

Kopplingar till läroplan

 • Idh
  Syfte röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
 • Idh
  Syfte planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

Undervisningens innehåll: Vad?

Kopplingar till läroplan

 • Idh  7-9
  Rörelse Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.

Undervisningens innehåll: Hur?

Du får prova olika övningar i redskapen, både var för sig och sammansatt i olika banor. Du får utmaningar i att klara mer avancerade övningar på olika nivåer.


Kunskapskrav år 9

Kopplingar till läroplan

 • Idh  E 9
  Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
 • Idh  A 9
  Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Bedömning

Eleverna kommer att få träna en massa olika övningar på alla redskapen och visa sina kunskaper för en kamrat eller lärare på räck, bom och ringarna.

Se matriser

Matriser

Idh

E
C
A
Räck
Kan utföra rörelsemoment som möjliggör deltagande i olika övningar på räck
Kan utföra rörelsemoment i de flesta övningar på ett tekniskt korrekt sätt. Jämnvägande - vipp Kullerbytta framåt Fall bakåt, kaffekvarnen m.m.
Kan utföra rörelsemoment i flera olika övningar på ett väl fungerande sätt och kan utföra dessa i högt tempo och med god precision.
Ringar
Kan utföra rörelsemoment som möjliggör deltagande i olika övningar på ringarna
Kan utföra rörelsemoment i de flesta övningar på ett tekniskt korrekt sätt. Glasögonen, Armstödjande, Pikstödjande, Lilla korset, Flå katt Stuphängande, Pikhängande, Fågelboet, Rullning framåt, Ängeln.
Kan utföra rörelsemoment i flera olika övningar på ett väl fungerande sätt och kan utföra dessa i högt tempo och med god precision.
Bom/Dubbelbom
Kan utföra rörelsemoment som möjliggör deltagande i olika övningar på bom/dubbelbom
Kan utföra rörelsemoment i de flesta övningar på ett tekniskt korrekt sätt.T.ex armgång av olika slag, balansgång, plankhopp, pendelgång,snurrhopp m.m.
Kan utföra rörelsemoment i flera olika övningar på ett väl fungerande sätt och kan utföra dessa i högt tempo och med god precision.
Motorik
Deltar i undervisningen och visar att du övar på grundmotoriska färdigheter genom att klättra, rulla, hoppa, springa, hänga och åla, balansera.
Visar din förmåga att anpassa rörelser med fart, styrka och smidighet för att utveckla din grundmotorik. Du rör dig på ett säkert sätt.
Utmanar din egen förmåga genom ett väl fungerande sätt och att hela tiden försöka följa instruktioner för att förbättra din grundmotorik
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: