Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Trulle och språkstegen

Skapad 2013-12-04 12:55 i Munspelets skola Lunds för- och grundskolor
Trulles språkstege har fyra stegpinnar, och på var och en av dem övas ett språkligt moment. Genom att följa med på de spännande äventyren och klättra på språkstegen väcks barnens lust och nyfikenhet.
Grundskola F

Trulle är ett språkförberedande arbetssätt inför läsinlärningen. Basen för undervisningen består av två böcker. Storbildboken ger en gemensam läsupplevelse och skapar nyfikenhet på språkmomenten. Arbetsboken ger individuell träning och befäster de genomgångna momenten. Tillsammans med Trulle och storbildsboken leker vi oss fram till rim, meningar, ord och ljud och klättrar upp för Trulles stege. Följ med Trulle och hans vänner på äventyr i Trulleskogen och klättra samtidigt på språkstegen. På varje stegpinne lär vi oss nya saker tillsammans: Skriva, läsa, räkna!

Innehåll

Mål

- Att väcka elevens nyfikenhet och glädje för språket.

- Att stimulera elevens språkutveckling både i tal och skrift.

- Att förbereda eleven för skolan och göra dem trygga inför svenskundervisningen.

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv
  Syfte urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Innehåll

På varje stegpinne utförs olika moment i form av tex. högläsning, att eleven arbetar i sin arbetsbok eller visning av Trullefilmer. 

De fyra olika områdena är;

Rim, meningar, ord och ljud

 

Kopplingar till läroplan

 • Sv  1-3
  Läsa och skriva Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
 • Sv  1-3
  Läsa och skriva Alfabetet och alfabetisk ordning.
 • Sv  1-3
  Läsa och skriva Sambandet mellan ljud och bokstav.
 • Sv  1-3
  Tala, lyssna och samtala Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.

Utförande

Ett arbetspass startas upp med att Trulle hälsar på eleverna och att han har något i sin låda. Ibland läser läraren en saga utifrån en storbildsbok och då blir det diskussioner efteråt. När man arbetat i grupp får eleven sin arbetsbok och uppgifter som är kopplade till genomgången. Materialet är färdigt och går att följa med hjälp av Trulles storbildsbok, Trulles arbetsbok och Trulles lärarbok.

Vi lärare som har Trulle kompletterar materialet med Bornholmsmodellens arbetsmaterial (det som Trulle också är byggt på) vilket gör att Trullearbetspassen blir väldigt varierande och övergripande.

Avsnitt 4

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: