Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Lag och Rätt, Brott och Straff

Västerholm, Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 april 2017

Eleven får kunskaper i de lagar och rättigheter som styr det dagliga livet i det svenska samhället. Vidare kommer mänskliga fri och rättigheter beröras samt individer och gemenskaper.

Syfte

Syftet med detta moment är att du som elev ska få kunskaper om vilka lagar och regler som finns i Sverige samt vad som händer när man bryter mot dessa. Du kommer också att få lära dig vilka rättigheter och skyldigheter du har som medborgare i Sverige. Vidare kommer du få förståelse för människors identitets skapande. 

Centralt innehåll

Du kommer få lära dig om vad barnkonventionen är för något samt hur den påverkar våra lagar. Du kommer att få läsa om vilka som arbetar med dessa frågor. Här kommer du att få lära dig om vad samhället har för förväntningar på dig samt vad du kan förvänta dig av samhället. Du kommer även att få lära dig vilka lagar vi har samt vad som händer när man bryter mot dessa.

Så här ska vi arbeta

Vi kommer arbeta med boken SO-direkt som bas för undervisningen. Vidare kommer undervisningen komplettares med lärarledda föreläsningar, filmvisning samt olika former av elevarbeten då eleverna individuellt och i grupp får söka kunskap.

 

Visa vad du lärt dig/Bedömning

Kursen kommer att examineras genom ett skriftligt prov och en skriftlig uppgift.

Kunskapskrav


Läroplanskopplingar

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven redogör för de mänskliga rättigheternas innebörd och betydelse och ger exempel på hur de kränks och främjas i olika delar av världen.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Matriser i planeringen
Matris för SO LGR 11 - Västerholms friskola
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback