Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

5

Idrott och Hälsa, skridskor och utelek åk 5

Bjursåsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 9 maj 2021

SKRIDSKOR och UTELEK - på isen och i snön kan man göra många roliga saker!

Skridskor och utelek

Skridskor och utelek 6 lektioner (6x40 min)
Förmåga att utveckla: -Genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer. - Röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang. - Planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil. - Förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Syfte: -Utveckla förmågan att röra sig allsidigt och få möjlighet att leka och röra sig utomhus under olika årstider samt i olika miljöer. - Utveckla förståelse för isvett samt säkerhet och hänsynstagande. Planera, genomföra och samtala om egna upplevelser av aktiviteten.

Centralt innehåll: (Vad vi ska arbeta med.) - Lekar och andra fysiska aktiviteter i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider. - Kulturella och geografiska förhållanden i närmiljön som påverkar och möjliggör valet av fysisk aktivitet. - Badvett och säkerhet vid vatten vintertid. Hantering av nödsituationer vid vatten med hjälpredskap.

Läraktiviteter: (Hur vi ska arbeta.) - Vi inleder området med att gå igenom och diskutera valet av klädsel och utrustning när man åker skridskor och är ute. - Fri åkning varvas med lekar, teknikövningar, spel och isvett. - Filmen ”isvett” visas och diskuteras. - Eleverna får sedan möjlighet att prova på att kasta Hansalina (förlängda armen) samt ta sig fram med hjälp av isdubbar. - Vi åker pulka/stjärtlapp/bob/matta i backen, bygger hopp/skulpturer, leker lekar mm.

Bedömning (Vi kommer att bedöma din förmåga att ...) (Kunskapskrav) - Visa förståelse för och val av klädsel och utrustning. - Hantera nödsituationer vid vatten vintertid. - Utföra aktiviteterna på rätt sätt, med säkerhet och hänsyn. - Genomföra rörelserna tekniskt.


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och

förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.

Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Kulturella och geografiska förhållanden i närmiljön som påverkar och möjliggör valet av fysiska aktiviteter.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.

Lekar och andra fysiska aktiviteter i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.

Säkerhet och hänsynstagande vid träning, lek, spel, idrott, natur- och utevistelser.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.

Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med viss anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.

Dessutom kan eleven hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Idrott och Hälsa åk 4-6, Bjursåsskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback