Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Geografi, Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

9

Pedagogisk planering för geografi "Miljö, människor och hållbarhet"

Österslättsskolan, Karlshamn · Senast uppdaterad: 29 februari 2024

Under denna period kommer du att läsa om befolkning och befolkningsfördelning. Du kommer att fördjupa dig i orsaker till och konsekvenser av att jordens befolkning är delad geografiskt och i befolkningstäthet. Du kommer att arbeta med klimatförändringar samt olika förklaringar och konsekvenser av dessa. Här kommer du även att lära dig om resurser, energikällor samt fundera kring handelsmönster.

Syfte

Förutsättningarna för liv på vår jord är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar att förvalta jorden så att en hållbar utveckling blir möjlig. Människors livsvillkor är olika och detta är en viktig kunskap om vi ska kunna ta ansvar för vår jords framtid.

Centralt innehåll och undervisning 

Under denna period kommer vi att använda oss av läroboken Capensis geografi 7-9, samt WWF.se och NE.se eller andra trovärdiga källor.

Vi har genomgångar, diskussioner och ser filmer i ämnet. Under perioden arbetar du med frågor till boken. Här finns som avslutning några fördjupande ämnen om orsaker och konsekvenser samt möjliga lösningar kring befolkning och hållbar framtid. Du skriver en argumenterande text och använder dig av dina kunskaper i ämnet. Tänk på att använda dig av de olika ord och begrepp som tillhör ämnet. Du refererar till olika källor med källhänvisningar. 

 Arbetsområdet är kopplat till både geografi, samhällskunskap och svenska.

 

Kunskapskrav (bedömning)

I arbetsområdet bedöms :

-hur väl du visar dina kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur och på vilket sätt du resonerar kring orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen

-hur väl du använder dig av geografiska begrepp

-hur väl du resonerar kring klimatförändringar, olika förklaringar till dessa samt hur väl du reflekterar kring deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

-hur väl du använder dig av kartor och geografiska källor, teorier, metoder och tekniker för att undersöka omvärlden

-hur väl du ser skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund.

-hur väl du ser sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. 


Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv på hållbar utveckling, och

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Rumslig utbredning av sårbara platser på jorden, till exempel områden som riskerar att återkommande drabbas av översvämningar, torka eller jordbävningar. Hur samhällsplanering och människans verksamheter påverkar sårbarhet och hur risker kan förebyggas.

Orsaker till och konsekvenser av demografiska mönster och förändringar: befolkningsfördelning, befolkningsutveckling, migrationsmönster och urbanisering.

Vad klimat är och faktorer som påverkar klimatet. Människans påverkan på klimatet och konsekvenser av klimatförändringar för människa, samhälle och natur i olika delar av världen.

Människors tillgång till och användning av förnybara och icke-förnybara naturresurser och hur det påverkar människans livsmiljöer. Intressekonflikter kring naturresurser.

Digitala och analoga kartors uppbyggnad samt olika kartprojektioner och deras egenskaper. Geografiska informationssystem (GIS) och exempel på hur de används i samhället.

Beskrivningar och analyser av platser och regioner med hjälp av kartor, enkla former av GIS, fältstudier och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.

Länders och regioners beroende av varandra i en globaliserad ekonomi. Skilda förutsättningar för olika länder och regioner.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Hur man refererar, citerar och gör källhänvisningar, även referenser till digitala medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback