Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

8

Arbetsliv och välfärd

Wieselgrensskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 16 mars 2023

Arbete och svensk välfärd

Viktiga ord att kunna
arbetsgivare arbetstagare tillverkning – service privata företag offentligt anställd ideellt arbete fackförening (fack) LO, TCO och SACO strejk lock out arbetsmiljö, fysisk och psykisk skyddsombud arbetstillstånd entreprenör tillsvidareanställd visstidsanställd vikariat timanställd heltid deltid skiftarbete obekväm arbetstid övertid LAS
 
Uppgifter att kunna resonera kring
Varför arbetar man? Flera exempel både på individ- respektive samhällsnivå
Arbetslöshet: Förklaringartill arbetslöshet på individ- och samhällsnivå. Lösningar på arbetslöshet på individ- och samhällsnivå. Hur påverkas en individ respektive samhället av arbetslöshet?
Vad menas med välfärd? Vilka alternativ har politikerna för att klara budgeten till välfärden? Vilka altenativ är att föredra, enligt dig? Varför?
Vilka för- resp nackdelar har globaliseringen?

Läroplanskopplingar

kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter,

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet och arbetslöshetsförsäkringen.

Orsaker till och konsekvenser av en ojämlik fördelning av inkomster och förmögenheter mellan människor i Sverige och i olika delar av världen.

Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel med avseende på lönebildning, arbetsmiljö och arbetsrätt.

Eleven visar grundläggande kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för enkla resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven för enkla resonemang om samhällsfrågor utifrån kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven granskar information och åsikter som rör samhällsfrågor i olika källor med enkla källkritiska argument.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Arbetsliv och välfärd

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback