Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kraft och rörelse

Skapad 2014-03-10 07:27 i Toråsskolan 4-9 Skall avslutas Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 7 – 9 Fysik
...

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Fy
  Syfte genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
 • Fy
  Syfte använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Fy  7-9
  Fysiken och vardagslivet Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga situationer och hur kunskaper om detta kan användas, till exempel i frågor om trafiksäkerhet.
 • Fy  7-9
  Fysiken och vardagslivet Hävarmar och utväxling i verktyg och redskap, till exempel i saxar, spett, block och taljor.
 • Fy  7-9
  Fysikens metoder och arbetssätt Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.
 • Fy  7-9
  Fysikens metoder och arbetssätt Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
 • Fy  7-9
  Fysikens metoder och arbetssätt Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Konkretiserade kunskapsmål

Du kommer att få lära dig om olika krafter och hur de mäts. Att det är skillnad mellan massa och tyngd. Att det finns olika sorts rörelser. Vad som menas med tröghet och hur satelliter kan röra sig runt jorden

Vi kommer att ta reda på varför det är svårare att hålla balansen när man står på ett ben istället för på båda benen. Varför ramlar människorna inte av jordklotet när de befinner sig på andra sidan av jordklotet. Hur kan jorden och andra planeterna kretsa kring solen. Varför slungas de inte iväg ut i rymden

Arbetssätt och bedömning

Vi kommer att ha genomgångar och diskussioner. Dessutom kommer vi att experimentera i grupp och skriva enskilda laborationsrapporter med hypotes, iakttagelse och slutsats.

Dina förklaringar och reflektioner muntligt och skriftligt i dina inlämningar (som i slutsatsen på laborationsrapporterna) samt ett prov ligger till grund för bedömningen

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: