Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

6

Historia år 6

Lorensberga 4-6, Ludvika · Senast uppdaterad: 24 augusti 2023

Hur fungerade vardagen för de som levde då? Vilka stora förändringar har skett? Finns likheter? Vilka spår finner vi idag och hur påverkar det oss? Vi fortsätter där vi slutade i år 5 och ger oss in i 1700-talets historia och fortsätter fram till och med 1800-talet. Vissa glimtar från 1900-talet kan också bli aktuellt.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Vi kommer att jobba med tidsperioder som sträcker sig från 1700-talet fram till 1900-talet. Vi ska göra jämförelser, se likheter och skillnader ur olika aspekter. Göra fördjupningar i vissa historiska gestalter och händelser.

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att använda oss av Gleerups läromedel samt delar ur andra historieböcker. Vi kommer att läsa, skriva, diskutera, se på film m m.

Vad som kommer att bedömas:

Genom kontinuerlig dokumentation angående elevens kunskapsutveckling, hur eleven går till väga för att lösa olika arbetsuppgifter, muntligt, skriftligt, enskilt och i samarbete med andra. Bedömningen tar hänsyn både till vägen mot en lösning samt det slutgiltiga resultatet. Dokumentationen innefattar både arbetet under lektionstid samt det bedömningen av inlämnade uppgifter och andra redovisningar.

Hur du får visa vad du kan:

Genom att genomföra de uppgifter ni får på ett så bra sätt som möjligt. Delta i diskussioner och framför frågor och funderingar. Ni får olika frågor och andra texter att arbeta med, du visar mig vad du kan genom lösa uppgifterna enskilt och i samarbete med andra. Vi kommer att ha olika test där du får visa vad du lärt dig om det vi arbetat med. När vi ser på olika filmer, är det viktigt att få höra vilka olika tankar och funderingar du har kring detta. Berätta gärna om det är något mer du kan om det vi arbetar med.

Lärardel - kopplingar till läroplanen

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

förmåga att ställa frågor till historiska källor samt att tolka, kritiskt granska och värdera dessa, och

förmåga att reflektera över hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Statsbildning och kristendomens etablerande i Norden samt konsekvenser av dessa förändringar.

Vad historiska källor är, till exempel arkeologiska fynd, texter, muntliga berättelser och digitalt material, och hur de kan användas för att ge kunskaper om det förflutna.

Kampen om den politiska makten i Norden. Reformationen och framväxten av en stark kungamakt i Sverige. Uppror och motstånd mot kungamakten.

Det svenska Östersjöväldet. Orsaker till dess uppkomst och upplösning samt konsekvenser för människor runt Östersjön.

Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel brev, dagböcker och kartor, kan berätta om det förflutna.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel i gatunamn, minnesmärken och reklam.

Jordbrukets omvandling och den stora folkökningen samt översiktligt om den tidiga industrialiseringen i Sverige. Olika konsekvenser av detta för barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor.

Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel kyrkböcker, fotografier och domstolsprotokoll, kan berätta om det förflutna.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur historiska händelser och aktörer framställs i böcker och på museer.

Matriser i planeringen
Matris för bedömning historia år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback