Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sveriges landskap år 5

Skapad 2014-08-19 08:47 i Norrskolan Uddevalla
Grundskola 5 Geografi
Du kommer att få lära dig om Sveriges landskap; deras placering, natur, vad människorna arbetar med, namn på orter, berg, hav och vattendrag.

Innehåll

Presentation


Ur läroplanen 2011:
Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla en medvetenhet om de sammanhang där geografiska kunskaper är viktiga och användbara.

Förmågor

Kommunikation
Förmågan att använda geografiska begrepp för att beskriva och förklara samband.

Kopplingar till läroplan

 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Undervisning

Du kommer att få arbeta med atlas, Landskapsboken, se filmer och diskutera de fakta vi tillsammans tar reda på. Du redovisar dina kunskaper genom att aktivt delta i diskussioner, genom att skriva och illustrera din text i skrivboken och genom att arbeta med blindkartor. Kopplingar till läroplan

 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
 • Ge  4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Bedömning


Matriser

Ge
Sveriges landskap vt år 4

Geografiska namn på platser
Du har kunskaper om geografiska namn i Sverige och visar det genom att med säkerhet beskriva var platser ligger och hur stora de är i jämförelse med varandra.
Du har goda kunskaper om geografiska namn i Sverige och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva var platser ligger och hur stora de är i jämförelse med varandra.
Du har mycket goda kunskaper om geografiska namn i Sverige och visar det genom att med god säkerhet beskriva var platser ligger och hur stora de är i jämförelse med varandra.
Kartors uppbyggnad
Du kan använda kartor på ett i huvudsak fungerande sätt för att undersöka omvärlden.
Du kan använda kartor på ett relativt väl fungerande sätt för att undersöka omvärlden.
Du kan använda kartor på ett väl fungerande sätt för att undersöka omvärlden.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: