Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teckna djup och volym

Skapad 2014-08-19 12:30 i Vasaskolan Hedemora
Grundskola 7 – 9 Bild
I det här arbetsområdet får du kunskap om olika material och tekniker som används vid teckning och träna din förmåga att skapa djup och volym med hjälp av skuggor och ljusdagrar.

Innehåll

Arbetssätt och undervisning

Du ska under detta arbetsområde träna på och lära dig att: 

- teckna med kol, blyertspenna av olika hårdhetsgrad och att använda stompfer för att   utveckla ditt kunnande i att göra bilder med traditionella material och tekniker.
- få fram djup och volym i bilden med hjälp av skuggning.
- använda de ord och termer som hör till när man pratar om materialen och de olika     teknikerna.

Jag kommer att bedöma dina förmågor att:

- hantera metoder och tekniker (teckna med och använda materialen på rätt sätt).
- framställa bilder (den tekniska förmågan)
- kombinera form och färg (gråskala) 
- återge de rätta proportioner i ansikte
- hitta variation och kreativa lösningar (använda egna idéer, fantasi).
- kunna svara muntligt på frågor om materialen, och använda rätt ord/termer.

Kopplingar till läroplan

  • Bl
    Syfte skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  • Bl  7-9
    Redskap för bildframställning Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  • Bl  7-9
    Redskap för bildframställning Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Matriser

Bl

E
C
A
Bildframställning
Du kan skapa enkla bilder. Du gör budskapet tydligt på ett ganska bra sätt. Du kan sätta ihop former, färger och bildkomposition på ett ganska bra sätt i dina bilder. Under arbetsprocessen bidrar du till att välja arbetssätt som leder framåt.
Du skapar utvecklande bilder. Budskapet i dina bilder är tydligt. Du har ett kritiskt förhållningssätt i arbetet, prövar och omprövar dina beslut rörande material,bildkomposition, färg och form. Du kan i ditt skapande utveckla delvis egna idéer
Du kan skapa välutvecklade bilder. Budskapet i dina bilder är mycket tydligt. Du kan sätta ihop former, färger och bildkomposition på ett mycket bra sätt i dina bilder. Du formulerar och väljer alternativ som leder framåt och utvecklar många egna idéer. Du prövar och omprövar dina beslut systematiskt.
Redskap för bildframställning
Du kan använda olika tekniker och material och prövar på ett ganska bra sätt hur de kan användas för att skapa olika uttryck i dina bilder. Du känner till och kan till viss del begreppen som används inom arbetsområdet.
Du kan använda olika tekniker och material på ett varierat sätt. Du prövar på ett bra och självständigt sätt hur de kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck i dina bilder. Du känner till och kan till stor del använda dig av begreppen som används inom arbetsområdet på ett väl fungerande sätt.
Du kan använda olika tekniker och material på ett självständigt, varierat och idérikt sätt. Du prövar systematiskt hur de kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck i dina bilder. Du känner till och kan använda dig av begreppen som används inom arbetsområdet på ett mycket väl fungerande sätt.
Bildanalys
Du kan ge enkla omdömen om hur du har arbetat. Du ger exempel på hur, innehåll, funktion och kvalitet påverkar uttrycket i bilden.
Du kan ge utvecklade omdömen om hur du har arbetat. På ett utvecklat sätt ger du exempel på hur, innehåll, funktion och kvalitet påverkar uttrycket i bilden.
Du kan ge välutvecklade omdömen om hur du har arbetat. På ett välutvecklat sätt ger du exempel på hur, innehåll, funktion och kvalitet påverkar uttrycket i bilden.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: