Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fysik (statisk electricitet, ellära) åk 5

Skapad 2014-08-25 19:13 i Fria Maria Barnskola Grundskolor
En introduktion till ellära och statisk elektricitet.
Grundskola 5 – 6 Teknik Kemi Fysik
Elektricitet är något vi tar för givet. Den driver våra datorer, ugnar och även vissa bilar. Men vart kommer den ifrån? Vad är det? Hur skapar man det och vem upptäckte det? Under veckorna som kommer ska vi experimentera, undersöka och utnyttja det magiska med el.

Innehåll

Syfte

Repetera och befästa begrepp och praktiska moment inom ellära. Partikelmodellen och hur elektroner förflyttar sig.
Begrepp som Atomkärna, elektroner, ström, parallell-/seriekoppling, statisk elektricitet, poler, sluten krets, strömbrytare m.fl. behandlas. Avsnittet avslutas med ett skriftligt och praktiskt prov samt teknikuppgift där ett frågesportsspel konstrueras.

Kopplingar till läroplan

 • Fy
  Syfte använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
 • Fy
  Syfte genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
 • Fy
  Syfte använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
 • Fy  4-6
  Fysiken och vardagslivet Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.
 • Fy  4-6
  Fysiken och världsbilden Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
 • Fy  4-6
  Fysikens metoder och arbetssätt Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
 • Fy  7-9
  Fysiken och vardagslivet Sambandet mellan elektricitet och magnetism och hur detta kan utnyttjas i vardaglig elektrisk utrustning.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: