Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Alex Dogboy HT 2014

Trönninge skola, Varberg · Senast uppdaterad: 18 augusti 2019

Boken Alex Dogboy är baserad på en verklig pojke och det som hänt honom eller andra gatubarn. Tillsammans läser vi om Alex fängslande liv och öde och bearbetar det som vi läst på olika sätt.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Kommunikativa förmågan:

-kunna samtala om texter och föra fram egna åsikter och tankar

-kunna skriva olika slags texter

Läsförmågan (läsförståelsen):

-kunna använda sig av olika läsförståelsestrategier

 

 

Bedömning - vad och hur

Jag kommer att bedöma din förmåga att:

-göra sammanfattningar och kommentarer till det som vi läser.

-din förmåga att diskutera bokens innehåll och budskap kopplat till vad du själv har varit med om.

-skriva olika slags texter med tydligt innehåll och varierat språk.

-att samtala genom att ställa frågor och säga vad du tycker om saker som du känner till så att samtalet fortsätter på ett bra sätt.

Så här kommer bedömningen att ske:

-genom att jag lyssnar på dig när du samtalar.

-genom att jag läser dina olika texter.

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att ha utgå ifrån Alex Dogboys liv och öde. En lektion i veckan kommer vi att arbeta med boken. Då kommer vi ha högläsning, strukturerade samtal kring det lästa och ibland skrivuppgifter kopplat till innehållet. Vi kommer använda oss av läsförståelsestrategierna : förutspå/ställa hypoteser, ställa frågor, reda ut oklarheter, sammanfatta och skapa inre bilder. Strategierna kommer att användas innan läsning, under tiden och efter läsningen.Det här arbetet kommer att ske i helklass, grupp, par och enskilt.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan skriva olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur samt och god språklig variation.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl.

Matriser i planeringen
Alex Dogboy
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback