Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konditionsträning vt.34-37. ht 2014

Skapad 2014-09-01 13:00 i x Fittjaskolan botkyrka norra Botkyrka
Grundskola 7 – 9
Du kommer under veckorna 34-37 att få arbeta med kondition i form av löpning på olika sätt. Du kommer även att få spela fotboll och även där kunna öva upp din kondition.

Innehåll

1. Syfte med undervisningen

Syftet med undervisningen är att du ska få en förståelse för hur konditionsträning kan inverka på din hälsa, hur du kan förebygga skador och risker med hjälp av planering för din träning samt att du får ett intresse för träning på din fritid. Bollspelet är ett sätt att träna er kondition och er fysik på och det finns många andra olika alternativ.

 

2. Förmågor att utveckla:

Under den här perioden kommer främst fokusera på förmågan löpa

 

3. Centralt innehåll att studera

Kopplingar till läroplan

 • Idh  7-9
  Rörelse Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
 • Idh  7-9
  Rörelse Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.

Matriser

Delmåls- och aktivtetsmatris

Förmåga 1
Delmål som visar progressionen i förmågan (kopplat till centralt innehåll) inom ramen för arbetsområdet. Aktiviteter som visar vad vi ska göra för att utveckla förmågorna och vilket material ska stödja detta?
Förmåga 2
Delmål som visar progressionen i förmågan (kopplat till centralt innehåll) inom ramen för arbetsområdet. Aktiviteter som visar vad vi ska göra för att utveckla förmågorna och vilket material ska stödja detta?
Delmål 1 med aktiviteter
Lägga upp en rimlig planering och mål för din konditionsträning. Jogga, gå eller springa i den takt man tror man klarar av på t. ex en 2000 meters sträcka.
Delmål 2 med aktivteter
Genomföra det planerade. Arbeta för att öka takten under t. ex 2000 meters sträcka.
Delmål 3 med aktivteter
Arbeta för att utveckla och förbättra konditionen. Kunna genomföra t. ex en 2000 meters sträcka joggandes eller springandes.
Delmål 4 med aktiviteter
Analysera och reflektera över det genomförda konditionsprogrammet. Kan man göra på annat sätt? Vad var bra? etc Kunna planera sin löpning. T. ex hålla en jämn takt under större delen av sträckan och sen spurta på slutet.
Delmål 5 med aktiviteter

Kunskapskravsmatris

Betyg E
Betyg C
Betyg A
Kunskapskrav
Kunskapskrav
Kunskapskrav
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: