Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Franska, år 9, tema mat, v37-41

Skapad 2014-09-06 15:37 i x Fittjaskolan botkyrka norra Botkyrka
Grundskola 9 Moderna språk - språkval
I detta arbetsområde lär du dig orden för mat, läser olika texter om mat och pratar om vad du äter till frukost, lunch och middag. Du lär dig också vad du säger när du vill beställa mat på restaurang. Vi arbetar med detta v.37-41.

Innehåll

1. Syfte med undervisningen

Mat är centralt och något man alltid behöver handla eller beställa i ett annat land därför lär vi oss namnen på olika livsmedel och övar på att beställa och prata om mat.

2. Förmågor att utveckla:

3. Centralt innehåll att studera

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,
  M2
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  M2
 • Centralt innehåll
 • Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.
  M2  4-9
 • Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.
  M2  4-9

Matriser

M2
Delmåls- och aktivtetsmatris

Förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter
Formulera sig och kommunicera i tal
Delmål 1 med aktiviteter
Med den förförståelse du får från din lärare kan du förstå texten som handlar om frukost. Du kan läsa den med godtagbart uttal. Du tittar på bilden och försöker se vad texten kommer att handla om, du lyssnar på texten, du översätter den till svenska med en kompis och tar hjälp av gloslistan om det finns ord du inte förstår. Du läser texten högt tillsammans med en kompis och för din lärare. Du använder läroboken Cascades 3.
Du kan säga några olika ord för frukostmat. Du är med i genomgångar där vi arbetar med ord för mat till frukost. Du tränar på att säga orden med hjälp av en kompis och bilder. Du använder läroboken Cascades 3 och olika bilder som du får från din lärare.
Delmål 2 med aktivteter
Med den förförståelse du får från din lärare kan du förstå texterna som handlar om lunch och mellanmål. Du kan läsa dem med godtagbart uttal. Du tittar på bilden och försöker se vad texten kommer att handla om, du lyssnar på texten, du översätter den till svenska med en kompis och tar hjälp av gloslistan om det finns ord du inte förstår. Du läser texten högt tillsammans med en kompis och för din lärare.
Du kan säga olika ord för mat och du förstår skillnaden mellan till exempel un café och du café. Du är med i genomgången av partitiv artikel (t ex du, de la, des) och övar tills du förstår hur denna fungerar.
Delmål 3 med aktivteter
Med den förförståelse du får från din lärare kan du förstå texten som handlar om middag på restaurang. Du kan läsa texten med godtagbart uttal. Du tittar på bilden och försöker se vad texten kommer att handla om, du lyssnar på texten, du översätter den till svenska med en kompis och tar hjälp av gloslistan om det finns ord du inte förstår. Du läser texten högt tillsammans med en kompis och för din lärare.
Du kan olika uttryck för att beställa på kafé och på restaurang. Du repeterar olika uttryck vi arbetat med och övar på att beställa på kafé. Du spelar upp en kaféscen med en kompis för din lärare. Du deltar i genomgångar där vi arbetar med olika uttryck för att beställa på restaurang. Du övar in en restaurang scen med kompisar som du spelar upp för din lärare.
Delmål 4 med aktiviteter
Du kan berätta vad du äter till frukost, lunch och middag. Du kan olika ord för mat. Du övar med en kompis och hjälp av bilder på olika namn på mat. Du övar på att berätta vad du äter vid olika måltider. Din lärare lyssnar på dig när du berättar.
Delmål 5 med aktiviteter

M2
Kunskapskravsmatris

Betyg E
Betyg C
Betyg A
Kunskapskrav
Kunskapskrav
Kunskapskrav
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: