Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Argumentation

Skapad 2014-09-06 16:05 i Alléskolan Lerum
Grundskola 8 – 9 Svenska
Under det här arbetet kommer du ges förutsättningar att utveckla din förmåga att formulera dig och kommunicera i tal och skrift!

Innehåll

Avsnitt 1

I arbetet med Val 2014 skriver du ett argumenterande tal utifrån retorikens grundmodell.  Du genomför ett tal i vilket du formulerar dina argument och bemöter motargument.

Du anpassar ditt tal i innehåll och form efter mottagaren och skriver om ett ämne hämtat från skola och samhällsliv.

Du använder retoriska grepp för att låta övertygande och använder ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.

Under arbetets gång ger du och tar emot respons på ditt tal och därefter bearbetar det. Du redigerar och disponerar din text i dator (google drive)

Du använder digitala verktyg för att spela in ditt tal. (Ipad)

Matriser

Sv
Argumentation

Jag kommer att bedöma följande kunskapskrav:

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Förmåga att skriva
Eleven kan skriva ett argumenterande tal med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva ett argumenterande tal med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva ett argumenterande tal med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Förmåga att ge omdöme och bearbeta text
Eleven ger enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven ger utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven ger välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Förmåga att tala
Eleven kan förbereda och genomföra ett enkelt argumenterande tal med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra ett utvecklat argumenterande tal med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra ett välutvecklat argumenterande tal med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: