Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Orientera åk 9

Skapad 2014-09-17 12:53 i Lorensberga 7-9 Ludvika
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa

Innehåll

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Hur ska vi lära oss detta?

Vi jobbar mycket med stjärnorientering både i skogen och i stadsmiljö, men använder oss även av mobilen för att orientera.

Vad som kommer att bedömas:

Din förmåga att orientera dig kommer att bedömas. I det ligger hur du kan läsa kartan, hur du tar dig fram i skogen och kan motivera dina vägval, men även resonera kring hur ett annat vägval skulle kunna påverka.

Hur du får visa vad du kan:

Genom att dela aktivt på lektionerna och i dialog med idrottslärarna.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering, såväl med som utan digitala verktyg.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Orientera åk 9

Orientera

 • Idh  E 9   Dessutom kan eleven med viss säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
 • Idh  C 9   Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
 • Idh  A 9   Dessutom kan eleven med god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
NIvå 4
Du behöver mer träning för att med viss säkerhet positionera dig med hjälp av kartan (och kompass).
Med viss säkerhet kan du positionera dig med hjälp av kartan (och kompass). Du följer mest stigar och har svårt att se andra mer effektiva vägval. Du har vissa svårigheter med att förklara hur du har tagit dig till kontrollerna genom att visa det på en karta.
Med relativt stor säkerhet kan du positionera dig med hjälp av kartan (och kompass). Du följer oftast stigarna men kan även orientera efter andra kännetecken i omgivningen och kan då ta andra, mer effektiva, vägval. Du kan till stor del förklara hur du har tagit dig till kontrollerna genom att visa det på en karta.
Med stor säkerhet kan du positionera dig med hjälp av kartan (och kompass). Du kan orientera efter olika kännetecken i omgivningen och kan ta mer effektiva vägval. Du kan förklara hur du har tagit dig till kontrollerna genom att visa det på en karta.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: