Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matlagningsmetoder och hälsa, Pedagogisk Planering i HKK år 8

Skapad 2014-09-22 09:10 i Fuxernaskolan Lilla Edet
Terminen kommer vara indelade in olika ämnesområden: - Metoder/matlagning - Hälsa - Hållbar utveckling
Grundskola 8 Hem- och konsumentkunskap
...

Innehåll

Syfte

Genom undervisningen i ämnet hem - och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ge förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • planera och tillaga mat och måltider för olika siituationer och sammanhang
  • hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och
  • värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling (Skolverket, Lgr 11, s.42)

 

Uppgifter

  • Näring och Hälsa- Personligheter

  • Näring och Hälsa- Idrott och HKK

Matriser

Hkk
Kunskapskrav Matlagning och Hälsa

E
C
A
Planera och tillaga måltider
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och väl fungerande sätt.
Hälsa
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
H, E, M och egna omdömen
Eleven väljer tillvägagångsätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: