Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ekologi åk 4

Skapad 2014-10-06 20:28 i Vallkärra skola Lunds för- och grundskolor
Grundskola 4 Biologi
Levande varelser påverkar varandra. De påverkas också av den omgivning de lever i. Ekologi handlar om samspelet i naturen.

Vi lär oss om hur allt i naturen hänger ihop och om hur organismer är beroende av varandra.

Innehåll

Mål

Målet är att du ska träna på att utveckla din förmåga att använda dina kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling.
Du ska också utveckla din förmåga att använda biologiska begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i naturen. 

Arbetssätt och redovisning

  • Vi kommer att diskutera om vad naturen betyder för rekreation och upplevelser samt vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.
  • Vi kommer att arbeta med begreppet hållbar utveckling.
  • Vi kommer att arbeta med djurs, växters och andra organismers liv och sambandet mellan dem. 
  • Vi kommer att träna på namnen på vanligt förekommande arter.

Vi ser på film om allemansrätten, arbetar i par med olika uppgifter samt går en tipsrunda. Vi har genomgångar, diskuterar och arbetar med "Natur och miljöboken" enskilt och i par. Vi ritar och målar egna näringskedjor. Vi arbetar med räven och sedan görs ett eget arbete om ett valfritt djur i Sverige. Vi tar reda på vad en växt behöver för att leva, vilken betydelse växter har för allt levande samt nedbrytarnas roll i naturen. Vi tränar på artnamnen genom att spela memory, tärningsspel, se på film och genom att titta i böcker.

                     

 

Bedömning:

Vi kommer att bedöma din förmåga att använda kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling samt din förmåga att använda biologiska begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i naturen.

Detta visar du genom diskussioner, i olika uppgifter, i dina texter och bilder.

 

  

Reflektion-utvärdering

Vad betyder naturen för just dig ?

Hur kan du leva mer miljövänligt och hållbart ?

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: