Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

4 - 6

Uppdrag "Återbruk" i textilslöjden

Gruvrisskolan, Falun · Senast uppdaterad: 4 oktober 2016

"Slit-och släng"-trenden gör att sopberget i världen bara växer men släng inte bort utan ta till vara och tillverka något annat av det som inte används mer. Sätt fart på fantasin! Inom arbetsområdet "Återbruk" kommer du att tränas i att se möjligheter av att göra nytt av gammalt. Ditt uppdrag är att komma på en idé och återbruka i textilslöjden! Genom arbetsområdet skapar eleverna nya föremål, och gör om sådant som inte används mer. Eleverna ska öva på att med gamla material främja en hållbar utveckling. Eleverna ges förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat. På så sätt ska undervisningen bidra till att väcka elevernas nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och att ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt. I slöjdsalen finns olika material att tillgå efter rensning som; gamla lampstommar, slipsar, tygrester, plastlock etc.

Undervisning

Genom arbetsområdet skapar eleverna nya föremål, och gör om sådant som inte används mer. Eleverna ska öva på att med gamla material främja en hållbar utveckling. Eleverna ges förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat. På så sätt ska undervisningen bidra till att väcka elevernas nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och att ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt. I slöjdsalen finns olika material att tillgå efter rensning som; gamla lampstommar, slipsar, tygrester, plastlock etc. Men leta gärna därhemma. Kanske finns något i förrådet?

Vad återbrukas/ återvinns i samhället och vad kan vi återbruka i slöjden? Du får tillgång till olika använda material i slöjdsalen, du kan söka inspiration i böcker, på nätet eller efter förebild av något jag har skapat. Sedan väljer du ett redan använt material och skapar en ny produkt. Hela processen är viktig, från idé och planering till färdig produkt. Under arbetets gång skriver du, efter varje lektion, i din loggbok om hur ditt arbete går framåt.  Använd slöjdord och glöm inte bort att ta med dina tankar om miljö och hållbar utveckling. Under arbetets gång kommer vi att titta på filmklipp och annat material som belyser arbetsområdet.

Självklart går det även att ta med sig något hemifrån som kan återanvändas!

Övergripande mål

Kursplanemål

Konkretiserade mål

Eleven ska få möjlighet att:

  • träna på att använda olika verktyg och redskap och känna en trygghet i att använda dem
  • blanda material och tekniker för att utveckla sin kreativa förmåga
  • öva på att arbeta självständigt och väjla tillvägagångssätt
  • att skapa utifrån ett miljöperspektiv
  • träna på att utveckla idéer

Bedömning

Jag kommer att bedöma hur du:

  • utvecklar idéer, med hjälp av inspirationsmaterial
  • använder handverktyg, redskap och maskiner
  • väljer handlingssätt som leder arbetet framåt
  • berättar om ditt arbete i din loggbok

* Arbetet med återbruk ingår även i för skolan gällande tema "Miljö och hälsa". Elevarbeten inom området kommer att presenteras i form av en utställning.


Läroplanskopplingar

har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,

har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället,

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

Matriser i planeringen
Slöjd Kunskapskrav
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback