Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Trä- och metallslöjd År 6 Killebäckskolan 1.4

Skapad 2014-11-05 08:32 i Killebäckskolan 4-6 (nedlagd) Lunds för- och grundskolor
Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom hantverkstradition och design utifrån behov i olika situationer. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt arbete i förening vilket utvecklar kreativitet och stärker tilltron till förmågan att klara uppgifter i det dagliga livet.
Grundskola 6 Slöjd
Nyckelring Vi arbetar med uppgiften "nyckelring" där eleven formger och framställer en nyckelring i metall. Skrin Vi arbetar med uppgiften "skrin" där eleven formger och framställer ett skrin i trä med förvaringsmöjlighet och öppningsbart lock.

Innehåll

Syfte/n för ämnet

Undervisningens innehåll, hur?

Introduktion av uppgiften med hjälp av olika inspirationskällor. Därefter designar eleverna sitt föremål genom att skissa idéer samt i förekommande fall göra en ritning eller en mall. Tillverkning sker med de material som finns tillgängliga, i första hand trä och metall men andra material kan också komma ifråga utifrån elevens idéer och önskemål.

Uppgifter

  • Dokumentation

  • Dokumentation

  • Dokumentation

Matriser

Sl
Slöjd trä o metall år 6

Insats
E
C
A
Slöjdföremål
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Hantverkstekniker
I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Inspirationsmaterial
Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.
Arbetsprocessen
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: