Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Teknik, Fysik

·

Årskurs:

4 - 5

Tema vatten och luft

Landvetterskolan 7-9 ABC, Härryda · Senast uppdaterad: 4 oktober 2018

Nu ska vi lära oss mer om vad vatten och luft består av och vilka egenskaper de har. Vad händer då vi värmer,kyler och pressar ihop luft och vatten? Vi kommer att hålla på med detta några veckor framöver. Bedömningen sker fortlöpande under lektionernas gång men det finns också tillfälle i slutet av området att beskriva och visa vad ni lärt er.

Syfte och de kunskaper/förmågor eleverna ska utveckla

Syftet med kemi är att kunna använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle, genomföra systematiska undersökningar i kemi, och använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Följande förmågor kommer vi att fokusera på under detta arbetsområde:

Analysförmåga

- förstå varför något är på ett visst sätt och kunna förklara det.

 

Begreppslig förmåga

- förstå olika begrepp, d.v.s. nya ord som används inom ett visst ämne. 

- visa att du kan kunna använda begreppen.

Kunskaper om hur experiment kan genomföras och kan dokumenteras

Undervisningen

Vi gör experiment ihop och i par för att se och förstå lättare. Vi gör enkla observationer och rapporter på det vi  genomförde och upptäckte. Vi läser faktatexter och ser filmer för att att lära. Vi samtalar diskuterar, gör frågeställningar och delger varandra för att lära av varandra och tillsammans.

 


Läroplanskopplingar

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Luftens egenskaper och sammansättning.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.

Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.

Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Kemi för mellanstadiet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback