👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jultraditioner

Skapad 2014-12-09 15:16 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Vi kommer att arbeta med hur och varför vi firar jul i Sverige. I samband med detta kommer vi att ta upp olika jultraditioner.
Grundskola 1 – 3 Religionskunskap Svenska
Varför firar vi jul i Sverige? Varför har vi julgran? Vilken mat brukar vi äta till jul? Detta och lite till kommer vi att lära oss under vårt jultema.

Innehåll

Mål för elev

Vi kommer att arbeta med julen och jultraditioner i Sverige. Vi pratar om olika jultraditioner med anknytning till julen. Barnen ska känna till varför många i Sverige firar jul. Vi lär oss om julevangeliet som är en berättelse ur Bibeln. Vi lär oss en julpsalm. 

Innehåll

Genomförande

Vi kommer att arbeta med temat jultraditioner under två veckor. Vi kommer att sjunga en psalm, läsa julevangeliet, tala om en del av julens symboler, ex julstjärna, adventsljusstake. I samband med detta gör vi ett studiebesök i Sankt Knuts kyrka där vi får se ett julspel. Barnen dokumenterar sitt arbete fortlöpande på arbetsblad.

Redovisning

Barnen är delaktiga i diskussioner, samt skriver egna texter om julen.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Religioner och platser för religionsutövning i närområdet.
    Re  1-3
  • Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.
    Re  1-3

Matriser

Re Sv
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Ämne
Förmågan att
Ämne
Förmågan att
Ämne
Förmågan att