Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

4

Demokrati och diktatur

Balltorpsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 14 januari 2018

Demokrati och diktatur, vad är skillnaden? Hur vet man om ett land är demokratiskt? Vilka länder är diktaturer? Hur kan man påverka dem som bestämmer?

Syfte

Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur individen och samhället påverkar varandra.Eleverna ska vidare ges möjlighet att utveckla kunskaper om samhällsvetenskapliga begrepp och modeller.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med de mänskliga rättigheterna och med demokratiska processer och arbetssätt. Den ska också bidra till att eleverna tillägnar sig kunskaper om, och förmågan att reflektera över, värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle.

Arbetsformer

Er första uppgift blir i grupp: rita ett samhälle. Vi sätter upp era bilder och utifrån dem samtalar vi om vad som behöver finnas i ett samhälle. Vem ska betala? Vem ska bestämma? Vad är privata frågor och vad är gemensamma frågor i ett samhälle?

I boken "Samhället" läser och diskuterar vi texter om demokrati och diktatur.


Läroplanskopplingar

Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris i samhällskunskap åk 4-6 Balltorpsskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback