Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fördjupningsuppgift Idrott & Hälsa

Skapad 2015-03-02 11:03 i Apalbyskolan Västerås Stad
Ett arbete som ger eleverna möjlighet att visa sina teoretiska kunskaper om hälsa och livsstil.
Grundskola 8 – 9 Idrott och hälsa Hem- och konsumentkunskap

För att man ska må bra som människa är det många saker som ska stämma. Vi ska må bra både psykiskt, fysiskt samt socialt. I det här arbetet kommer ni att få chansen att visa vad ni kan när det gäller hälsa, livsstil och träning. För er som vill kan även arbetet bedömas i HKK och då främst mot hur man kan anpassa måltider efter individuella behov.

Innehåll

Vad ska vi göra?

Tanken är att ni ska få visa vad ni kan om hur man ska leva för att må bra och vilka val som man kan göra samt vad de får för effekt. Det som vi framför allt kommer att titta efter är hur ni kan föra en diskussion och att ni i den gör relevanta hänvisningar till olika metoder och teorier.

Ni kommer att få välja mellan två olika "fall" och utifrån det ska ni skriva en mindre uppsats.  Tänk på att ert förslag ska passa till den tilltänkta personen och fungera med personens liv. 

Hur ska vi göra det?

Ni kommer inte att få någon tid avsatt under idrottslektionerna utan ni får jobba på kvalitetstiden samt hemma. Självklart kan ni jobba med uppgiften om ni någon gång inte kan vara med rent praktiskt på idrottslektionerna. 

Kom i håg att ni kan hitta mycket bra information på nätet om ni fastnar men tänk på att om ni tar information från böcker, tidningar eller nätet så är det viktigt att ni gör tydliga fotnoter/sidhänvisningar så att vi kan kontrollera er fakta. 

Till sist tänk på att vara utförliga i er resonemang och att ni försöker se fallen från flera olika perspektiv. 

Tidsplan

Vi vill ha in er uppgift senast fredag 29/4 (v.17). Arbeten som kommer in senare kan vi inte lova att de hinner rättas i tid till betygssättningen. 

Fallen

 

Person 1

Helge 35 år, Han gillar att spela tv-spel och sitter därför ofta i soffan på kvällarna, endera hemma hos sig eller hos någon av sina kompisar. Där blir det mycket dricka, energidryck, chips, godis och snabbmat. Han bor i utkanten av en större stad och har ca:8km till jobbet och vanligtvis så åker han buss till jobbet. Han har på senare tid kommit underfund med att han skulle vilja få bättre kondition och gå ner lite i vikt. Han vill gärna kunna mäta sina framsteg. Han är 173cm lång och väger nu 95kg.

Hur och vad ska han göra? Motivera era förslag.

Person 2

Hedvig 25 år,hon gillar att hålla sig i form så hon tränar nu kondition två gånger i veckan och styrketränar en gång i veckan. Hon är relativt medveten om kosten och äter därför väldigt kalorifattig mat med stor vikt på frukt och grönt. Hon har bestämt sig att ta sin träning en högre nivå. Hon springer just nu milen på ca: 60 minuter men vill om två till tre månader kunna göra den under 50 minuter.  Hon bor i utkanten av en mindre stad och cyklar 6km till jobbet varje dag.

Hur och vad ska hon göra? Motivera era förslag. 

Matriser

Hkk Idh
Fördjupningsuppgift - Idrott & hälsa

E-nivå
C-nivå
A-nivå
Aktiviteter, hälsa & förmåga
Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Mål & plan för träning
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt sätta upp mål och planera träning oh andra fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt sätta upp mål och planera träning oh andra fysiska aktiviteter.
Eleven kan på väl fungerande sätt sätta upp mål och planera träning oh andra fysiska aktiviteter.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: