Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SV åk 9 "Bokarbete" vt-16

Skapad 2015-04-14 10:35 i Tallbackens Freinetskola Freinet
Skönlitteratur - enskild läsning och boksamtal i grupp.
Grundskola 9 Svenska

Läsning, med efterföljande, reflekterande boksamtal. Pågår under vårterminen och avslutas v.21.

Innehåll

Instruktioner:

Läsningen

Du ska läsa minst 2 skönlitterära böcker denna termin. En av dessa ingår i en "gruppläsning". Du har fått välja ur en handfull titlar som jag valt och som 5 andra elever i klassen läser.

Övriga böcker väljer du helt fritt utifrån tycke och smak. I er grupp ska ni sedan diskutera boken. Läsningens mängd och svårighetsgrad ska vara rimlig i förhållande till din läsförmåga och läsvana. Du har läsmorgnarna att disponera, utöver det ges även andra tillfällen.

Recensionerna

Recensera böckerna liksom du har gjort så många gånger förr. , beskriv författaren och handlingen och ge DITT omdöme. Inkludera bild på bok och/eller författare. Samla dina recensioner i en mapp med samma namn. Recensionerna ska finnas i mappen senast den 27 maj.

Boksamtalet

Du presenterar en av dina lästa böcker för en mindre grupp bestående av mig och några klasskamrater. Visa och berätta om boken, författaren och ge ditt personliga omdöme. Du ska dessutom läsa ett stycke ut boken som du förberett väl INNAN. Din presentation ska ta mellan 5-10 minuter. Var beredd på att svara på och ställa frågor om de böcker som presenteras. Gruppläsningen presenteras v. 17 (25-29 april). De vanliga boksamtalen kommer att genomföras under v.21 (23-27 maj).

Bedömningen

Det som bedöms är bland annat din förmåga att resonera kring böckernas innehåll, att dra slutsatser, se bakomliggande orsaker och göra jämförelser med tidigare erfarenheter och kunskaper, muntligt och skriftligt. 

Det är avgörande för ditt terminsbetyg att du slutför hela uppgiften.

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
 • Sv  7-9
  Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
 • Sv  7-9
  Tala, lyssna och samtala Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
 • Sv  7-9
  Berättande texter och sakprosatexter Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
 • Sv  7-9
  Berättande texter och sakprosatexter Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: