-Var befinner vi oss just nu?
Vi vill väcka barnens nyfikenhet kring skapandet och utveckla deras tillit till sin egen förmåga när det gäller att utforska olika material och tekniker.
Vi vill att barnen ska få materialkännedom eller fördjupat materialkännedom och upptäcka olika sorters tekniker.
Vi vill kunna synliggöra barnets eget uttryck.
-Vilka lärprocesser är barnen inne i just nu?
Barnen är nyfikna och vill gärna pröva på olika sätt att skapa och bestämma vad de ska göra.
-Vad kan/vet barnen om detta?
Många av barnen vill gärna skapa med hjälp av färger, lim och glitter.
-Speciella behov att ta hänsyn till
Åldersskillnaden mellan 1-3 år gör att vi får anpassa våra aktiviteter, alla kan inte göra allt samtidigt utan vi får vrida och vränga på de olika aktiviteterna för att det ska passa respektive barn.
Vi delar in barnen i mindre grupper för att kunna tillgodose alla barns behov.
-Intressen
För tillfället är det naturen och djur som hägrar. Många av barnen vill också skapa alster för att ta med hem.
Mycket material ska vara tillgängligt för barnen, så att barnen kan skapa på eget initiativ när de vill. Vi vill att skapandet ska ske både vid spontana tillfällen och vid styrda aktiviteter.
Förberedelser: Vi ser till att det finns material tillgängligt och tar fram material till styrda aktiviteter tillsammans med barnen.
Aktiviteten: Skapandet sker på barnens eget initiativ och i planerade smågrupper. Pedagogen ser till att tillföra nytt material och hjälper barnen att hitta metoder och tekniker för att använda olika sorters material.
Tillsammans med barnen dokumenterar vi och reflekterar över aktiviteterna vi gjort.
Efterarbete: Pedagogen är uppmärksam på vad barnen lär sig och vad de är intresserade av och planerar nästa aktivitet utifrån det.
Dokumentation: Vi dokumenterar tillsammans med barnen genom att ta kort och filma, samt intervjuer under tiden arbetet fortskrider. Dokumentationen synliggörs via Unikum, PicCollage, Imovie och fotoramen i hallen samt den analoga kalendern.
Föräldrasamverkan: Vi visar gärna föräldrarna in på avdelningen där de kan se alstren i verkligheten, samt att de får information om vad och hur vi gör via månadsblad och dokumentationen.