Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bästa middagen

Skapad 2015-08-29 09:21 i Kristiansborgsskolan Västerås Stad
Grundskola 7 – 9 Hem- och konsumentkunskap

Hur komponerar man en hållbar middag? Du ska göra den bästa middagen. Din uppgift är att komponera en middagsmåltid beräknad för två personer och prisberäkna. Du kan inspireras av recept från kokböcker och liknande, men skapa sedan ditt eget.

Innehåll

Avsnitt 1

 

 1. Skriv en lista med samtliga ingredienser och vilken mängd du behöver.
 2. Gör en planering. I planeringen ska du skriva ner i vilken ordning du ska göra de olika momenten, när din måltid beräknas vara färdig för presentation samt vilka metoder du kommer att använda.
 3. Du ska sedan analysera din måltid utifrån perspektiven ekonomi, hälsa och miljö. Utgå från följande när du gör din analys:
 • Är måltiden bra sammansatt med tanke på näringsinnehåll? Motivera tre varor utifrån hälsa. (tips på ord: Matcirkeln, tallriksmodellen)
 • Skulle måltiden kunna förändras på något sätt för att bli mer hälsosam? Hur?(Tips på ord: omättat fett, långsamma kolhydrater, individuella behov)
 • Var måltiden hållbar vid val av ingridienser/råvaror, tillagningssätt, årstid och på andra sätt? (tips på ord: säsongsvaror, ekologiskt, miljömärken, närproducerat)
 • Resonera kring hur pris påverkade dina val av måltid och livsmedel. (tips på ord: jämförpris, prioritera)
 • Hur väl lyckades du kombinera de tre olika perspektiven hälsa, miljö och ekonomi? Är det något av perspektiven du lyckats bättre med än andra? Vilket var svårast?

 

Redovisning: Keynote eller film ca 3-5 min

Kopplingar till läroplan

 • Hkk
  Syfte planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,
 • Hkk
  Syfte värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.
 • Hkk  7-9
  Mat, måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept.
 • Hkk  7-9
  Mat, måltider och hälsa Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
 • Hkk  7-9
  Mat, måltider och hälsa Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
 • Hkk  7-9
  Mat, måltider och hälsa Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
 • Hkk  7-9
  Mat, måltider och hälsa Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
 • Hkk  7-9
  Konsumtion och ekonomi Ställningstaganden vid val av varor och tjänster,till exempel vid inköp av kläder,livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
 • Hkk  7-9
  Konsumtion och ekonomi Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.
 • Hkk  7-9
  Miljö och livsstil Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.

Matriser

Hkk
Hem- och konsumentkunskap år 7-9

Kunskapskrav i slutet av år 9.

F
E
C
A
Planera, tillaga & genomföra måltid
Insats krävs.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till aktivitetens krav.
Välja & motivera
Insats krävs.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Konsumtions-alternativ
Insats krävs.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Konsekvenser
Insats krävs.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: