Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Labyrint

Skapad 2015-09-02 13:17 i Västerholm Grundskolor
Vi bygger svärd och sköldar, från vikingatiden, medeltiden och asiatiska kulturer. Vi studerar lite dessa epoker och varför dessa saker hade något symbolvärde i dessa samhälle. Eleven ska presentera ett litet skrivet arbete om vad han/hon gjort och lärt sig.
Grundskola 4 Slöjd
Vi bygger en labyrint med träbitar. Eleven ritar ett mönster med olika hinder och hål. Eleven ska manövrera en kula genom labyrinten. Eleven får kännedom om den grekiska myten om Minotaurus och hjälten Teseus, en saga knuten till Labyrinten.

Innehåll

Avsnitt 1

Vi söker kunskap om myten om Labyrinten på Knossos och Minotaurus på Internet. Eleverna väljer en bild de tycker om och ritar av den. Ritningen ska tjäna som mall till att sedan bygga en modell i trä. Vi diskuterar mått, verktyg, redskap, de strikta säkerhetsreglerna som måste följas i slöjdsalen. Eleverna håller en loggbok. I den kan de beskriva noggrant vad de gör under lektionen. Det finns vissa krav på att skriva tydligt och artikulera det man gör i mening. Vi visar också små filmer som berättar om olika epoker så att eleverna får en uppfattning om levnadsvillkoren som rådde då. Vi arbetar med geometriska bilder så att eleverna ska kunna ha en förståelse att hur vanliga föremål ska avbildas och tillverkas enligt vissa regler. Kunskap om återvinning presenteras, vi visar en film Wall-E

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
    Sl
  • tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
    Sl
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: