Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

4 - 5

Ett eget slöjdprojekt

Toltorpsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 4 oktober 2016

Vägen från idé till färdigt slöjdföremål kan ta många olika svängar. Du kommer i den här uppgiften att utveckla din förmåga att förverkliga och utveckla egna idéer på ett så noggrant sätt som möjligt. Tänk igenom vad som behöver göras innan du sätter igång, utmana dig att välja verktyg, tekniker och lösningar du inte prövat på förut och ha inte bråttom längst vägen. På så vis utvecklas du som slöjdare och problemlösare. Lycka till!

Syfte

 

Centralt Innehåll

 

Metod

Kanske har du en idé redan från början, kanske behöver du söka inspiration och bolla tankar med lärare och klasskamrater först. Oavsett hur det är för dig ska du, när du börjat få en idé följa dessa steg:

1. Beskriv din idé i ord och skiss. Visa läraren, som diskuterar med dig om den är lagom avancerad och hur du kan göra för att genomföra din idé. Bestäm sådant som vilka mått ditt föremål ska ha.

2. Påbörja en planering för hur du ska skapa ditt föremål. Tänk några steg framåt i processen. Är det någonting särskilt du behöver tänka på innan jag sätter igång?

3. När din planering är klar, visar du den för läraren som hjälper dig välja ut material. Nu kan du sätta igång att tillverka ditt föremål.

4. Om du stöter på problem under arbetets gång, eller blir osäker på hur du ska göra: Titta i din planering om du kan få stöd från den och försök alltid att själv fundera ut ett förslag på hur problemet kan lösas. Prata sedan med läraren, som hjälper dig komma vidare i arbetet.

5. Var noggrann i arbetets alla delar, så undviker du att behöva göra om. På så sätt spar vi på miljön också!

6. Det ingår även i uppgiften att tänka till kring ytbehandling och dekoration av ditt föremål. Arbeta på samma noggranna sätt i målarrummet som du gjort ute i slöjdsalen.

7. När du och läraren anser att arbetet är klart är det dags att skriva en reflektion på Unikum! Besvara följande frågor:

- Berätta om din idé, vad ville du skapa och varför?

- Vilka moment var nya för dig i det här arbetet, vad hade du inte prövat på innan?

- Vad var det viktigaste du lärde dig?

- Hur tänkte du kring val av färg, form, dekoration?

8. Fyll i matrisen nedan.

Lycka till!


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Matriser i planeringen
Elevmatris Slöjd
Uppgifter
Reflektion i slutet av arbetet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback