Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Geografi, Svenska

·

Årskurs:

8

Klimatförändringar och förnybar energi

Gustav Adolfsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 8 juni 2017

Elevdel


Övergripande mål

Geografi

  • Få förståelse för klimatförändringar, i samtiden och framtiden
  • Att granska och och värdera källor enligt källkritiska principer
  • Att öka vår förmåga att använda geografiska begrepp
  • Få kunskap om hållbarhetsfrågor. 

Svenska

  • Att granska och och värdera källor enligt källkritiska principer
  • Att träna vår förmåga att skriva akademiska texter
  • Att träna vår förmåga att diskutera i grupp

Fysik

  • Få förståelse för hur energin kan omvandlas  mellan olika former
  • Att kunna ge förslag på för- och nackdelar för de olika energislag ur olika synvinklar som till exempel ekonomiskt, socialt och miljömässigt
  • Få förståelse för sambandet mellan elektricitet och magnetism och hur detta kan utnyttjas i vardaglig elektrisk utrustning.
  • Att öka förmågan till källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i källor och samhällsdiskussioner med koppling till fysik.

Innehåll

Geografi

  • Att utifrån Six Degrees Could Change the World diskutera orsaker till och konsekvenser av klimatförändringar.
  • Att reflektera kring det mänskliga samhällets påverkan av och påverkan på miljö och klimat utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
  • Förbereda argument och fakta inför gruppdiskussion.
  • Söka och värdera källor och fakta inför uppsatsskrivning. 

Svenska 

  • Att producera en uppsats enligt uppsatsmallen med välskriven akademisk text.
  • Att i sin uppsats korrekt redovisa sina källor med oxfordsystemet samt diskutera källkritiska aspekter.
  • Att delta i en gruppdiskussion och diskutera klimatrelaterade frågeställningar. 

Fysik

  •  Att jämföra olika typer av energiproduktion ur flera perspektiv.
  • Att se samband mellan energianvändning och klimatförändringar.
  • Att använda dessa kunskaper för att argumentera i gruppdiskussion samt skriva en uppsats.

 

Undervisning

Energiprojektets undervisning kommer att vara mycket bred och beröra flera ämnen, därmed är det svårt att i detalj beskriva samtliga moment.

Det som kan sägas med säkerhet är att vi kommer att arbeta på många olika sätt för att få fram bästa möjliga resultat.

Vi kommer inledningsvis att titta på filmen Six Degrees Could Change the World och diskutera den utifrån olika perspektiv.

Därefter kommer vi att förbereda en gruppdiskussion och muntligt visa våra kunskaper om energikällor och klimatförändringar. De olika ämnena kommer att ge olika perspektiv på energi- och klimatfrågan och på så vis förbereda oss för diskussion.

Avslutningsvis kommer vi  att producera en uppsats för att sammanfatta och redogöra för allt vi lärt oss under dessa veckor. Uppsatsen kommer att produceras utefter uppsatsmallen vi lärt oss, samt kräva att vi arbetar källkritiskt. 

Formell del


Syfte


Centralt innehåll


Kunskapskraven



Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Energins flöde från solen genom naturen och samhället. Några sätt att lagra energi. Olika energislags energikvalitet samt deras för- och nackdelar för miljön.

Försörjning och användning av energi historiskt och i nutid samt tänkbara möjligheter och begränsningar i framtiden.

Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara jordens strålningsbalans, växthuseffekten och klimatförändringar.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till fysik, såväl i digitala som i andra medier.

Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.

På vilka sätt sårbara platser kan identifieras och hur individer, grupper och samhällen kan förebygga risker.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven har mycket goda kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människa och teknik påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för välutvecklade och väl underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen
GA Geografi 7-9
Fysik 7-9
GA Svenska 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback