Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projekt sinnena

Skapad 2015-09-18 12:50 i Pysslingen Förskolor Mariatorget Pysslingen
Underlag för planering, genomförande och utvärdering av projekt.
Förskola

Genom att undersöka våra fem sinnen: hörsel, syn, smak, känsel och lukt. Kan vi hjälpa barnen att sätta ord på upplevelser som barnen gör inom området. Också att förstå att vi är beroende av våra sinnen.

Innehåll

Nuläge

Vi har startat upp projektet med att barnen får en inblick i vilka sinnen vi har och samtidigt ge barnen en upplevelse och känsla av vad som är specifikt för de olika sinnena. Vart och ett av barnen fick ta ställning till vilket sinne de tyckte var intressantast.

Mål

Att varje barn får testa och pröva så mycket som möjlighet av de aktiviteter som erbjuds. Kunna koppla aktiviteten till ett sinne och förklara vad det är som gör att man tycker så.

Återkoppling

Efter en omröstning i demokratisk anda så valde barnen att börja med sinnet: känsel

Vi har på avd. Kängu känt på många olika sorters material. Ett flertal gånger med hjälp av synintryck men också bara med känseln.

Det är mycket lättare att säga hur föremål känns då man ser vad det är. Men många av barnen uttryckte ord som: mjukt, kallt, hårt, stickigt, lent, trådigt mm då barnen kände på saker i påse.

Barnen fick uppleva de som ville att man kunde känna inte bara med handen utan också med kinden och med foten mm.

Vi har tittat på filmer med fokus på känsel. Där och då har barnen berättat mera om hur det är att känna på olika material.

I vecka 43 började vi med sinnet: smak

Barnen fick smaka på salt och socker. De som ville då förstås.

Vi fortsätter att smaka och vi pratar om tungans funktion. Barnen får tillfälle att smaka och jämföra. Kaviar har nästan alla en uppfattning om och de vet vad det är. Många gillar inte men någon har testat ändå. När barnen smakar på socker och kanel tillsammans så säger många kanelbulle.

Att skilja på socker och salt är inte så lätt för några. Ett barn berättade att saltet kittlades.

Barnen får tillfälle under dagen att testa och känna på olika smaker och material. Ibland med förbundna ögon så utmanas barnet än mer i sina sinnen. 

Allt är frivilligt och ibland kan det vara lika intressant att se andra testa än att göra det själv.

Vecka 3 fortsätter vi med projektet "sinnen" nu utforskar vi hörseln. Vi har lyssnat på olika ljud som instrument, fåglar, motorljud,mm. Vi har lekt lekar som viskleken. vi har letat ljud. 

 

Efter ett antal veckor så fortsatte vi med lukt. Vi luktade på olika saker som kaffe, the, kakao, 

När vi kom in på syn så pratade vi om ögat och hur det såg ut och vad ögats del bestod. Vi tittade på vilka färger våra ögon hade och vi benämnde färgerna. Vi tittade på sagor på lärplattan. Och vi pratade om att en del såg inte så bra och behövde glasögon eller linser för att se. Barnen, de som ville fick se på hur man tog ut en lins och hur linsen såg ut. 

Vi avslutade vårt projekt på Förskolans dag med olika stationer där barnen fick lukta, smaka, känna, lyssna, höra. Barnen hade maskerad och pyjamasparty. Dessutom hade vi en piata som barnen fick ta sönder och ut ur den kom det majskrokar som barnen kunde känna på, lukta på, smaka på, höra på då alla åkte ur sin låda och se hur allt flög ut över golvet. 

Utvärdering / Reflektion / Analys


Avsnitt 5

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: