Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hembygden åk 2

Skapad 2015-09-22 19:49 i Stora Högaskolan Stenungsund
Eleverna kommer arbeta med hembygden under vårterminen.
Grundskola 2 Musik Geografi Svenska Historia
...

Innehåll

Syfte

Att du ska känna till dina egna rötter samt få ta del av hur naturen och bebygelsen har förändrats i din närmiljö. Att du ska känna till om hur människor levde förr i tiden. 

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Bl  1-3
  Bildanalys Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder från hemorten och konstbilder.
 • Ge  1-3
  Att leva tillsammans Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu.
 • Sv  1-3
  Läsa och skriva Handstil och att skriva med digitala verktyg.
 • Sv  1-3
  Läsa och skriva Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
 • Sv  1-3
  Tala, lyssna och samtala Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
 • SO  1-3
  Att leva tillsammans Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu.
 • SO  1-3
  Att leva i närområdet Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.

Undervisning

I undervisningen kommer du få berättat för dig om hur det tidigare såg ut i Stora Höga, du kommer att få se bilder från hur skolbygnader har förändrats. 
Vi kommer att titta på Google maps och se var din bostad ligger och vad som fanns där förr.  För att ta reda på varifrån du har ditt ursprung, kommer du att få göra intervjuver av någon äldre i din omgivning samt göra ett eget släktträd.
Ur böcker och filmer kommer vi att lära oss hur det var att gå i skolan,att arbeta, vilken kost man hade och har man levde med familjen.

Bedömning

Bedömningen baserar vi på:
-Du har arbetat klart med ditt hembygdshäfte.
-Du har visat intresse under lektionerna.
-Du kan återberätta något från hur det var förr i tiden. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: